Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och störst är inslaget i topplagen Linköping och Brynäs

Annons

Det finns gott om tidigare dalaspelare i elitserielagen.
Och störst är dalainslagen i ettan Linköping och tvåan Brynäs.
- Att det var många spelare jag kände sedan tidigare var en av anledningarna till att jag valde att skriva på för Brynäs, säger Hedemora-killen Daniel Widing.

Den här säsongen är den första sedan 2001-02 som det inte finns något dalalag med i hockeyns finrum.
Men trots det är det hela 34 spelare som spelat i Dalarna som nu är med i Sveriges tolv bästa hockeylag.
Och störst är dalainslaget i Brynäs, som har hela sju dalaspelare i truppen.
-Det är klart att det påverkade när jag valde klubb, att det var många spelare som jag spelat ihop med i Leksand sedan tidigare. Dessutom hade de killarna bara gott att säga om klubben. Sedan är det ju ganska nära hem till morsan i Hedemora från Gävle, säger Daniel Widing som nu har tre lagkamrater från det juniorlag i Leksand som vann SM för B-juniorer. De övriga är Lars Jonsson, Jörgen Sundqvist och Daniel Hermansson.

Är det enklare att spela tillsammans med killar man känner väl sedan länge?
- Alltså, vi är professionella, så det ska ju inte vara så. Men det är klart att det är en trygghet när man vet hur de fungerar både på och utanför isen.

Hur är kontakten med Leksand?
- Förra sommaren var första gången sedan jag var 16 år som jag inte var där på midsommar, så jag är mycket där. Men det är inte så många kvar sedan jag spelade i klubben. Men det är en klubb som alltid kommer att ha en plats i mitt hjärta, men jag vill spela på så hög nivå som möjligt. Och nu går det ju väldigt bra för oss i Brynäs, säger Widing.
I klubben finns även Jonathan Granström som i våras lämnade Mora för Gävlelaget.
- Det var inte så många som jag spelat med tidigare. När det gäller dalaspelare var det bara Peter Nolander. Men jag har haft lätt att komma in i gänget. Och vi presterar bra som lag, bortsett då från torsdagens bottennapp i Skellefteå.
Där tappade Brynäs serieledningen till Linköping. Ett lag som har sex spelare med dalaförflutet. Tre från Mora och tre från Leksand.
En av ”leksingarna” är Niklas Persson.

Hur är kontakten med Leksand?
- Jag har många kompisar vid sidan av hockeyn. I laget är det bara Mikael Karlberg som jag snackar med. Men jag har full koll på vad som händer i och runt laget. Och det blir lite snack med sportchefen Mikael Lundström med jämna mellanrum. Jag vill hålla mej uppdaterad, säger Persson.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons