Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga Leksandsdamer spänner bågen

/
  • NY TRIO. Leksand har värvat tre spelare från Växjö Lakers. Lisa Johansson (närmast kameran), Anna Borgqvist och Fanny Åkesson.Foto: MÅRTEN LÅNG

Annons

På söndag inleder Leksands damer spelet i riksserien.
Och de gör det med ett mycket ungt lag, medelåldern är 17 år.
- Vi kommer att utvecklas under säsongen, och målet är att slåss om medaljerna när det ska avgöras i vår, säger tränaren Daniel Ljung.

I våras gjordes det första testet på en riksserie på damsidan.
Och det föll väl ut.
Till årets säsong är det sex lag som finns med i högsta divisionen.
- De här sex föreningarna ligger långt framme med sina satsningar. Och det känns helt rätt att satsningen på en riksserie görs nu. Det blir utvecklande för spelarna när det är jämna matcher mot bra spelare hela säsongen. Samtidigt betyder det att det blir svårare matcher. Vi måste prestera bra varenda match, säger Leksands tränare Daniel Ljung som gör sin andra säsong i LIF-båset.
Och det är ett minst sagt ungt lag han basar över.
Ungt och lovande.

Medveten satsning

Medelåldern är 17 år, och hela nio Leksandsspelare finns med i den U18-landslagstruppen som nominerades tidigare i veckan.
- Att vi har en ung trupp beror delvis på hockeygymnasiet, men det är även en medveten satsning på unga spelare. Till den här säsongen har vi fyllt på med en målvakt, två backar och tre forwards, och det är spelare med bra karaktär som passar in bra både på och utanför isen. Det kan låta som klyschor, men det är viktigt att spelarna passar i gänget, säger Ljung.
Tre av nyförvärven har plockats in från Växjö; Anna Borgqvist, Lisa Johansson och Fanny Åkesson.
- Vi var och tittade även på andra ställen, men det kändes som att Leksand passade bäst. Förhoppningen är att vi ska utvecklas både som individer och som lag, säger trion från söder.

Tränat tuffare

Leksand har till årets säsong tränat mer och tuffare än tidigare. Tidigare har Leksand inte riktigt räckt till mot Sveriges bästa lag, som AIK och Segeltorp.
- Men vi kommer närmare och närmare. Och vi har blivit ett år äldre sedan sist, och det är klart att det spelar in när det handlar om så unga spelare. Vi kommer att bli bättre och bättre under säsongen, och målsättningen är helt klart att vara med och slåss om medaljerna när det ska avgöras i vår.
I premiären på söndag väntar derby mot Brynäs. Gästrikarna vann lagens båda möten i riksserien förra säsongen.
- Brynäs är ett bra lag, de har varit tyngre och effektivare än oss. Men vi blir bättre, och det gäller bara att ha tålamod. En vacker dag kommer det att trilla över till vår fördel, säger Ljung.
Frågan är om den vackra dagen inträffar redan på söndag.
MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons