Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

La Danzers överklagar till förbundet: ”Det som påstås stämmer inte”

Annons

Frida Borg och Markus Rosendal från La Danzers i Ludvika blev svenska mästare i boogie woogie i våras, men deras stora mål var VM i Varberg i oktober.
Nu verkar det inte bli något av med det, Frida är en av tre aktuella VM-dansare som på torsdagen fick beskedet att de är avstängda året ut.
Det drabbar förstås även Markus Rosendal. Hur skall han kunna delta i VM utan en partner?

Frida Borg befinner sig just nu utomlands och kommer hem först på tisdag nästa vecka.
Anledningen till att Frida Borg samt Pontus Persson och Rikard Ekstrand avstängdes av Svenska Danssportförbundet var att de enligt förbundet vid upprepade tillfällen uteblivit från landslagssamlingar samt deltagit i uppvisningar som inte sanktionerats av förbundet.
Det här kom helt oväntat för de tre klubbar som Frida, Pontus och Rikard representerar.
- Det som påstås stämmer inte, säger Börje Hedlund, ordförande i La Danzers.
- Vi kan motbevisa påståendena och därför har vi tre klubbar gjort en gemensam överklagan.

Varför har bara Frida, men inte Markus avstängd?
- De har valt en i varje par och då kan förstås inte partnern heller tävla, svarar Börje Hedlund.
Och det är inte vilka som helst som därmed inte får vara med vid VM i Varberg. Vid SM i maj vann Frida och Markus ett SM-tecken för första gången. Pontus och Rikard var ena partnern i paren som blev tvåa och trea.
Det kommer alltså att arrangeras ett VM utan Sveriges tre bästa par!
- Vi måste statuera exempel när dansare i landslaget inte följer de direktiv som de själva varit med om att skriva under, säger förbundskaptenen Torgny Lindbäck.
- Vi anser att Frida och de två andra inte gjort några fel. Tycker förbundet att de gjort det borde de i alla fall ha fått en varning innan de beslutar att avstänga dem, säger Börje Hedlund.

“Inget intresse”

Det förbundet påpekar är att vid ett landslagsläger i maj så gick förbundskaptenen Torgny Lindbäck med på att deltagarna skulle få kunna komma senare.
- Vid ett tredje samtal frågade de om det var någon mening att komma alls när det var så lite tid kvar, säger Lindbäck.
- Det visar inget stort intresse för att vara med i ett landslag.
Hur var det då med uppvisningar som inte var sanktionerade? Det har enligt La Danzers aldrig hänt. De har till exempel sökt sanktion för att Frida Borg och Markus Rosendal skall ha en uppvisning i samband med Dalarnas Idrottsförbunds Idrottsgala i oktober.
Frida Borg gör ett studieuppehåll i år för att helt satsa på dansen. Några dansjobb har hon tagit åt sig, men det är sådana som inte anses vara uppvisningar och det har aldrig stött på motstånd tidigare.
På fredag nästa vecka är det dags för nästa landslagsläger. Frida har förklarat att hon inte kan komma redan på fredag eftersom hon är upptagen av ett dansjobb som utlovats för länge sedan.
- Kallelsen till det lägret kom bara för några dagar sedan. Hade det kommit tidigare kunde Frida ha ändrat de tidigare planerna, säger Börje Hedlund.
Nu återstår att se hur förbundet tar emot de tre klubbarnas överklagan, men det låter som om förbundets prestige går före.
- Vi måste få tid på oss att förbereda ett nytt landslag, säger Torgny Lindbäck.
Ett VM i Sverige utan de tre bästa paren.
- Det är superolyckligt, avslutar Torgny Lindbäck. SVEN-ERIK KARLSSON

Mer läsning

Annons