Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

29 maj fattas beslut om Falun får arrangera skid-VM 2013

Annons

29 maj fattas beslutet.
Och just nu gör Faluns VM-delegation de sista förberedelserna inför avresan till Sydafrika.
– Vi kommer att trycka extra på Lugnet som arena. Vi kan erbjuda att allt finns på ett och samma ställe, säger projektledaren Tomas Jons.

Drygt tre veckor återstår till dess att vi får reda på om Falun kommer att stå som värld för skid-VM år 2013.
25 maj anländer den blågula delegationen, med Faluns kommunalråd Mikael Rosén, projektledaren Tomas Jons, Skidförbundets förbundsdirektör Tomas Ringsby-Petersson, marknadskoordinatorn Catarina Medveczky, samt marknadsansvarige Jan Palander, till Kapstaden där beslutet ska tas.
Med i truppen finns dessutom skidprofilerna Thomas Wassberg, Janne Boklöv och Emelie Öhrstig.
Hur ser de sista förberedelserna ut?
– Just nu håller vi på att förbereda själva kongressen. Vi kommer att ha en monter. Dessutom ska vi göra presentationer på sju minuter för respektive gren (längd, backhoppning och nordisk kombination), säger projektledare Jons.
Innan omröstningen kommer de dessutom att hålla en presentation för FIS Council, där beslutet kring var VM ska arrangeras kommer att tas.
Vad är det ni kommer att trycka extra på?
– Vårt fokus ligger i att lyfta Lugnet som arena. Här finns allt på ett ställe. Vi har, som vi säger, längdarenan, backarenan, mediaarenan och publikområdet samlat på ett sätt som inte någon annan har. Lahtis har visserligen längd och backhoppning på samma ställe. Men Lugnet är större än vad Lahtis stadion är.
– Dessutom ska vi vara självsäkra i vår presentation, men det på ett smart sätt. Vi kommer att trycka extra på att om de som röstar vill få ett bra arrangemang så är Falun valet. I Sverige blir det ordning och reda, lugn och ro. Och det är definitivt ett trumfkort att alpina-VM i Åre 2007 blev så lyckat.
Faluns VM-kandidatur har förts samtidigt som planerna på en multiarena funnits i Falun.
Finns multiarenan med i kandidaturen, så att den måste byggas om Falun får VM?
– Nej, det vi är ensamma om av kandidaterna är att vi erbjuder uppställningsplats under tak för IBC (international broadcasting center). Det vill säga alla de 15-20 tevebolags OB-bussar, TV-studios och så vidare som kommer för att göra egna produktioner. Om det finns en multihall så är det förstås ett alternativ, annars får vi bygga en provisorisk uppställningsplats under tak som är vind och vattentätt, säger Jons.
Vilka datum som VM kommer att avgöras är inte spikat (det sker också i Sydafrika), men det kommer att bli i slutet av februari, och avslutning i början av mars. Och om Falun får VM blir det en gigantisk skidkrock i Dalarna.
Då kommer VM-femmilen och Vasaloppet att köras samma dag.

MÅRTEN LÅNG

0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons