Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Haag om att starta om efter succésäsongen

Annons

Säsongen drar snart igång på allvar.
Och efter förra säsongens genombrott har Anna Haag helt andra förväntningar på sig själv.
- Det är klart att jag har högre krav på mig själv nu, säger Haag till DD-sporten.

För knappt ett år sedan fick Anna Hansson sitt stora internationella genombrott.
I världscuppremiären i norska Beitostölen tog hon sina första världscuppoäng när hon åkte in som 24:a.
Två veckor senare kom hon femma i milloppet i schweiziska Davos.
Även resterande delen av säsongen fortsatte hon att imponera, och det inte minst på Skidspelen i Falun där hon åkte in som femma, med mindre än en sekund upp till pallen.
Om en dryg vecka drar årets säsong igång på allvar och Anna, som numera heter Haag, har stora förväntningar.
- Det är klart att det är ett annat läge nu än för ett år sedan. Jag har högre krav på mig själv. Och jag tycker att förberedelserna har varit bra, det har varit lite strul den senaste tiden med förkylningar och så. Men i det stora hela är jag nöjd, säger Anna från Bruksvallarna där landslaget är på läger, och kommer att vara så i drygt en vecka till.

Är upplägget samma som förra säsongen?
- Ja, det är inga stora förändringar. Det är lite mer mängd, mer timmar. Men upplägget från förra året fungerade bra, så det jobbar vi vidare med. Vi har kört tester, och det ser bra ut. Men just den här tiden på året är det alltid svårt att veta hur man står sig mot dom andra. Jag kan ju inte påverka hur mina motståndare åker. Det känns som att alla vi svenska tjejer har tagit ett kliv framåt.

Duktig skejtåkare

Inför förra säsongen var Orsa-tjejen som tävlar för Mora mest känd som en duktig skejtåkare. Men faktum är att hon gjorde sina bästa resultat i klassisk stil.
- Det ska bli kul att se om jag utvecklats i skejt. Och vad gäller klassiskt har vi jobbat mycket på att utveckla stakåkningen. Jag måste bli starkare i överkroppen. Tekniskt går det bra med de nya bitarna ibland. Men inte hela tiden, det beror lite på vilket humör jag är på, skrattar Anna.

VM väntar

Förra säsongen var mästerskapsfri, men i vinter väntar VM i tjeckiska Liberec.
- Det är klart att VM och Tour de ski är stora mål. Och går det bra nu i början av säsongen så att jag i första hand blir uttagen att åka världscuppremiären i Gällivare kan det bli så att jag kommer att stå över tävlingar för att kunna ladda för Touren och VM.

Vad ser du som bästa chansen i VM?
- Det är så långt kvar dit än. Och först ska jag hålla mig frisk, och sedan ska jag åka så bra att jag blir uttagen. Men det är de traditionella distanserna 10 kilometer klassiskt och pursuit (dubbel jaktstart) som borde passa bäst. Och så stafetten förstås. Vi har ett grymt bra go i gänget. Det ser verkligen bra ut, säger Anna Haag.
Nästa helg får vi första indikationen på Haags form då det körs millopp i både klassisk och fri stil för damerna i Bruksvallarna.
MÅRTEN LÅNG

0243-920 27
marten.lang@daladem.se


Namn: Anna Haag
Född: 1 juni 1986 i Köping, Västmanland
Familj: Pojkvän/sambo Emil Jönsson, mamma Yvonne Haag-Hansson, pappa Åke Hansson, lillasyster Sofia, lillebror Björn
Bor: Östersund, Jämtland. Men har familjen i Orsa, Dalarna
Intressen: Umgås med familj när jag är ledig, shoppa och pyssla.
Klubb: IFK Mora Skidklubb
Tränare: Sara Nordahl, Mora, och Magnus Ingesson, Piteå
Källa: annahaag.com

Mer läsning

Annons