Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aukland laddar om för helgens tävlingar

Annons

- Den stora segerfesten får jag ta efter säsongen.
Så säger Vasaloppsvinnaren Jörgen Aukland ett dygn efter han tog karriärens tyngsta seger.

Intresset för Vasaloppet är enormt i Norge.
- Jag vet att förra året var det 800 000 som såg sista timmen i loppet i NRK (den norska motsvarigheten till SVT). Jag har inte hört vad siffran var den här gången, men det var nog knappast mindre, säger Jörgen Aukland som nu är hemma i Lillehammer igen efter segern.
- Det känns som att det börjar sjunka in att jag har vunnit. Men så här i efterhand känns det lite märkligt att jag inte vågade ta ut segern förrän jag kom in i Moraparken. Men jag kände mej jagad, och jag är medveten om att det kan hända mycket i slutet av ett Vasalopp om man blir trött, säger Aukland.

Hur firade du segern?
- Det blev inte så mycket. Jag åker till Italien för att förbereda mej inför Engadin Ski Marathon (som går i Schweiz) redan i morgon (läs: i dag), så den stora festen får vi ta efter säsongen. Men det var en liten markering när vi åkte in i Lillehammer. Och det har varit en hel del som gratulerat mej.

Är det större i Norge att vinna Vasaloppet än att vinna Birkebeinerrennet?
- Ja, det måste jag säga. Det är många här i Norge som sätter det väldigt högt att ha en seger i Vasaloppet, och jag är oerhört lycklig att jag äntligen fick en seger.
MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Fotnot: Birkebeinerrennet mäter 54 kilometer och har sin målgång i just Lillehammer, och starten är i Rena. Årets tävling avgörs 15 mars.

Mer läsning

Annons