Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det ser bekymmersamt ut”

/
  • Skidstadion i Bergebo liknar för närvarande mest en lervälling. På söndag ska det köras SM-lagsprint här.Foto: CURT KVICKER
  • Upploppsrakan i Bergebo skidstadion.Foto: CURT KVICKER

Annons

- Det ser bekymmersamt ut.
Så säger marknadschefen för skid-SM Håkan Rystedt med anledningen av snöläget i Borlänge.
Och nu flyttas tisdagens stafett till Falun.

Det varma vädret ställer till problem för arrangörerna av skid-SM i Falun och Borlänge.
På torsdag drar tävlingarna igång med klassiska lopp med individuell start för seniorerna (juniorerna åker fri stil). I Falun finns det trots det minst sagt milda vädret fortfarande gott om snö.
- Det är is på vissa ställe längs spåret, men där kommer vi att komplettera med snö. Och det måste vi även göra på stadion där det är väldigt isigt, berättar SM-generalen Tomas Jons.
Falun står för arrangemanget från torsdag till lördag, och därefter tar Borlänge över.

Spårbäddar förstörs

Men i Bergebo är det klart sämre med snötillgången. Det stora problemet är att det inte går att åka ut med maskinerna och hämta den snö som finns i terrängen. Då förstörs de spårbäddar som nu finns.
- Läget är bekymmersamt. Det vi kan göra nu är att köra ut den snö som vi har i depåer. Vi har samlat snön i högar för att det tar mindre på depåerna där än om det läggs ut, säger marknadschefen Håkan Rystedt.
Borlänge skulle ha arrangerat även stafetterna på tisdag, men då krävs en längre slinga. Och därför flyttas de tävlingarna, efter ett beslut i går kväll, i stället till Falun. - Vi väljer att lägga all kraft på att få till sprintbanorna som ska användas till teamsprint och individuell sprint, söndag och måndag, säger Rystedt.

Varför lägger ni inte alla resurser på att få till banorna i Falun?
- Vi har tevesändning av sprinten i Bergebo på månag, och därför vill vi lägga ner lite extra kraft på att få till banorna i Borlänge, säger Jons som fortfarande tror och hoppas på kyligare väder.
- Från fredag ska det bli kyligare och får vi bara minusgrader så kan vi tillverka snö. Det gäller att ha is i magen, säger SM-general Jons.

MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons