Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick årets Mora-Nisse-stipendium

Annons

20-årige Adam Johansson är 2007 års Mora-Nisse-stipendiat. Inte bara för sina skidresultat utan också för att han gör film där längdåkare hoppar, voltar och gör andra tricks.

Adam Johansson går fjärde året på skidgymnasiet i Mora och tävlar för rättviksklubben IK Jarl. Förra året tog han JVM-guld i både stafett och 20 kilometer fri teknik. Men det är alltså inte enbart därför han nu får 10000 kronor.
- Det började med att jag tyckte att många hade en dålig attityd mot längdskidåkning, att det var en töntig sport. Jag tycker att bilden är lite felaktig. Många tar allt på för stort allvar. Jag vill visa att man kan kombinera hård träning med att ha kul, säger Adam.
Det gör han genom att filma när kompisarna gör volter över varandra, åker över stock och sten och en hel del granar, ja, till och med ner i vattnet, och klippa ihop med upptempomusik. Enligt Adam finns det rättviksbarn som sett filmerna i skolan och sedan bett sina föräldrar om ett par längdskidor.

Skaderisken då?
- Ska man tänka på allt man kan skada sig i så kan man ju inte göra något, kommenterar Adam.

Vad är ditt eget mål med skidåkningen?
- Framför allt att tycka att det är kul och givande. Hellre håller jag på med skidor och kommer tia på Vasaloppet och trivs än inte trivs men är bäst, säger Adam Johansson.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG


FOTNOT: För att se Adams skidfilmer, sök på webbplatsen Youtube efter "XHC - 4 liter svett".

Mer läsning

Annons