Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föll i Skellefteå - jagar plats i Tour de ski

Annons

I helgen hoppas Fredrik Östberg åka till sig en Tour de ski-biljett.
Men förberedelserna störs av ryggproblem efter helgens krasch.
- Jag hoppas kunna tävla redan på fredag, säger Falun-Borlänge-åkaren.

Inför årets säsong hade Fredrik Östberg Tour de ski som ett av säsongens stora mål. Och efter helgens tävlingar i Skandinaviska Cupen i norska Lygna kommer den svenska Tour de ski-truppen att presenteras.
Men han har inte fått till någon optimal uppladdning.
- Jag fick ett kast på skidorna i en nedförsbacke i lördagens tävling i Skellefteå. Jag vred till ryggen och ramlade ut i lössnön. Detta hände redan efter tre kilometer på loppet (av 15), men då var jag bra uppvärmd och hade mycket adrenalin så under själva tävlingen kände jag inget av smällen. Men fem minuter efter målgång började det göra rejält ont, berättar Östberg som trots kraschen åkte in som trea i loppet.

Tränat i vatten

Men smärtan gjorde att han tvingades tacka nej till söndagens sprint. Och fram till i går har han bara kunnat träna i vatten.
- Men i dag var jag ute och åkte klassiskt. Det kändes okej, men ryggen är inte tävlingsskick än, berättar Östberg som drar till Norge redan i dag. Första tävlingen är en fristilssprint i morgon, sedan väntar 15 km klassiskt på lördag och 30 km fritt på söndag.
- Jag hoppas kunna åka allt.

Vad tror du om chanserna att kvala in i Tour de ski?
- Klart är att helgens tävlingar kommer att bli väldigt avgörande. Jag är inte helt nöjd med inledningen av säsongen. Det har inte gått dåligt, men jag har inte fått till någon fullträff i tävlingarna än. Hoppas att det kommer nu, säger Östberg som är allround som skidåkare och åker både traditionellt och sprint.

Haag redan uttagen

Dalarna har redan en åkare som blivit uttagen till Tour de ski, och det är Moras Anna Haag. För åkare som Östberg, Moras Rikard Andreasson och Vansbros Anna-Karin Strömstedt (som alla åker i det svenska laget i Lygna, dessutom finns en rad klubbåkare på plats) gäller det att prestera bra i helgen.
- Vi har valt att avvakta till efter Skandinaviska cupen innan vi tar ut laget. Det är bra att se hur åkarna står sig mot tufft norskt och finskt motstånd. Och om man ska åka Tour de ski måste man vara i bra form och hel och fräsch, säger förbundskaptenen Magnus Ingesson.
Exakt hur många svenskar som kommer att få åka touren är inte klart. Fem herrar och fem damer kan vara ett alternativ. Och i går blev det klart att Johan Olsson, som vann i Davos inte åker touren.
Tour de ski inleds i tyska Oberhof 27 december.
MÅRTEN LÅNG
023-47552
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons