Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundsdirektören tonar nedkonflikten med Skidspelsföreningarna

/

Annons

Allt talar för att Falun söker skid-VM 2015.
Och för att genomföra det arrangemanget på bästa sätt har Falu kommun och Svenska Skidförbundet för avsikt att starta ett VM-bolag
- Vi vill skapa en stabilare organisation och stabilare ekonomiska förutsättningar för våra skidtävlingar, säger förbundsdirektören Tomas Ringsby Petersson.

Det är nu klart att Falun (tillsammans med Stockholm) kommer att stå som värd för världscupfinalen de kommande fyra åren.
Upplägget blir sprint i Stockholm, samt tävling uppför Mördarbacken och två klassiska lopp i Falun.
Dessutom har Falun redan nu anmält intresse för att arrangera skid-VM 2015.
- Att vi är först ut med den satsningen, samt den här mini Tour de ski-tävlingen ger Falun ett ypperligt läge att få VM, säger förbundsdirektören Tomas Ringsby Petersson.
Förbundet har tillsammans med Falu kommun nu för avsikt att bilda ett VM-bolag. Det ska enligt parterna bland annat ge:
4 Stabilare organisation av världscuparrangemangen.
4 Stabilare ekonomiska förutsättningar, där föreningarna inte behöver ta något ekonomiskt risktagande om tävlingarna går med förlust.
4 Samt effektivare organisation, genom samarbete med arrangörerna i Stockholm och Gällivare.
- Vi har märkt vikande sponsorintäkter, det ger mindre pengar och ökade krav på motprestation. Här tror vi att ett samarbete med Stockholm, där företag kan synas under de fyra tävlingsdagarna kommer att vara positivt ur sponsringshänseende. Och det krävs att vi drar in mer pengar då prispengarna under världscupfinalen uppgår till två miljoner kronor. Vi måste dra in mellan 8-10 miljoner kronor i sponsring för att tävlingarna ska gå runt, säger Ringsby Petersson.

Backar måste rustas

Att nu ett VM-bolag ska bildas beror delvis på att det till ett VM krävs förbättringar av arenan, bland annat måste hoppbacken rustas.
- Och där har kommunen och Skidförbundet andra ekonomiska möjligheter än Skidspelsföreningarna. Vi ska ta med den kompetens som finns bland våra funktionärer och stegra kvaliteten efter hand. Vi ska jobba mot ett gemensamt mål och det är VM 2015, säger Helen Lott, på trafik-och fritidsförvaltningen på Falu kommun.

Hur mycket återstår innan ett VM-bolag kan bildas?
- Bolaget är som sagt inte bildat än. Och innan det är klart kan vi inte diskutera vem som ska ha vilka positioner. Men Jan Palander som jobbar på Skidförbundet måste ha en viss roll i bolaget, säter Ringsby Petersson.
- Och innan det kan bli verklighet måste det tas en del kommunala beslut, säger kommundirektören Torkel Birgersson.

Träffar klubbarna

Kommande vecka ska kommunen och skidförbundet träffa representanter för skidklubbarna. Och där ska de förhoppningsvis reda ut de problem som uppstått.
- Vi ser allvarligt på den här situationen. Det viktigaste nu blir att hitta en lösning som alla blir nöjda med. Vi måste få till en samling runt det här. För det både vi och skidklubbarna vill är ju att få till skidtävlingar på Lugnet, säger Ringsby Petersson.
- Under dagen har vi varit i telefonkontakt med representanter från Skidspelen, och det vi kommit överens om är att vi ska ladda av frågorna och hitta en väg till samarbete.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons