Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag hoppas på att det ska vara bra stavfäste,det behövs för att förflytta en hundrakiloskropp”

Annons

I somras jagade roddaren Lassi Karonen en olympisk medalj i Peking.
På söndag jagar han en plats bland de 100 bästa i Vasaloppet.
- Det är bra för huvudet att variera träningen, säger Karonen.

Djuras Lassi Karonen är en minst sagt rutinerad vasalöpare. Hela tolv gånger har han åkt de nio milen mellan Berga by och Mora.
- Och jag har fått testa på allt från att spåren varit som rodelbanor till nysnö som driver in i spåret. Och jag funderar inte så mycket på vädret, det går inte att påverka. Det finns fördelar med allt. Går det tungt för dom som ligger först i spåret kommer jag närmare täten. Det jag hoppas på är att det ska vara bra stavfäste, det behövs för att förflytta en hundrakiloskropp de nio milen, säger Karonen som har varit 104:a som bäst.
Nu siktar han på att komma bland de 100 bästa.
- Det är åtminstone en förhoppning, men det är svårt att veta hur man står sig jämfört med andra, jag tränar ju mycket på egen hand. Men jag känner mej bättre än tidigare år, och formen tror jag är bra. Sedan hoppas jag ge Olaf Tufte (norrmannen är olympisk mästare i rodd) en match. Han har slagit mej alla gånger vi mötts i Vasaloppet så här långt. Han har som mål att vara bland de 25 bästa, säger Karonen som vid sommarens OS nådde sjätteplatsen i finalen efter att han åkt på en förkylning när allt skulle avgöras.
Rodd är en fysiskt mycket krävande idrott, och för att nå en OS-final krävs förstås mängder av träning.
De senaste åren har Karonen legat på årsträningsdoser på 700-750 timmar. Och fram mot OS i London 2012 ska den mängden ökas med ytterligare 100 timmar.
- Under sommaren är rodd en stor del av träningen. Men under vintern, och även till en del även på sommaren, kör jag mycket alternativ träning, jag åker skidor, cyklar, springer för att ta några exempel. Och att göra annat är bra för huvudet, det behövs variation.

Vad är det du måste förbättra för att ta vara bäst vid OS i London om tre och ett halvt år?
- >I och med att jag är ganska ung i sporten (han inledde sin roddsatsning för sex år sedan) finns det en del i tekniken att jobba med. Men jag måste bli bättre på allt, snabbhet, styrka, teknik, och jag tror inte på att jobba på bara en grej, då finns det risk att jag tappar något annat.
I samband med OS var det en enorm hausse kring Karonen:
- Och jag kan inte säga att haussen lagt sig. Det är en enorm skillnad före respektive efter OS. Det är många reportrar som ringer, och även andra som vill ha råd och tips.

Hur ser du på uppståndelsen?
- >Det är både och. Rodd är en liten sport, så det är bra med uppmärksamhet. Medaljens baksida är att det tar lite tid i anspråk, säger Karonen.
Men framgångarna har gjort att många företag vill samarbeta med Brudpiga-roddaren och det betyder att han kommer att vara elitidrottare på i princip heltid hela vägen fram till OS i London.
En del i förberedelserna till de tävlingarna är söndagens kraftprov i fäders spår.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons