Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommunen och Skidspelen måste finna en ny lösning”

Annons

I tisdags skulle VM-bolaget som ställt in siktet på skid-VM 2015 ha bildats.
Men så blir det inte. Och i dagsläget är det inte klart att det blir någon VM-ansökan.
- Nu måste det tas en ny diskussion med Skidförbundets nya styrelse om en ny ansökan, säger förbundsdirektören Tomas Ringsby Petersson.

Turbulensen kring det bolag som ska bildas för Faluns VM-ansökan till 2015 fortsätter.
Till en början såg det ut som att Skidspelen inte hade någon plats alls i bolaget, men parterna (Falu kommun, Svenska Skidförbundet och Skidspelen) kom överens. Och Skidspelen skulle stå för 10 procent av VM-bolaget.
Men i tisdags, när VM-bolaget skulle bildas, stod det klart att Skidspelen inte ville hänga med.
- När vi började räkna på det blev det alldeles för dyrt. Vi kan inte äventyra vår budget, sa Viktor Östgård, ordförande i Föreningen Svenska Skidspelen i gårdagens DD.

”Hitta en ny lösning”

Nästa års världscupfinal i Falun kommer att drivas på samma sätt som årets Skidspel, så där blir det ingen skillnad mot tidigare.
- Där finns det ingen dramatik. Men vad som är mer bekymmersamt är att kommunen och Skidspelen nu måste hitta en ny lösning för att det ska bli en VM-ansökan. Deadline för att betala in kandidaturavgiften senast 30 april 2009, säger förbundsdirektören Tomas Ringsby Petersson på Svenska Skidförbundet.

Så i dagsläget är det alltså inte klart att Falun kommer att söka VM 2015?
- Just nu är det inte det, nej. Det är klart att det är olyckligt, speciellt med tanke på att vi gjort om hela organisationen för att Föreningen Svenska Skidspelen skulle vara med, och nu ska dom inte det. Det är ett stort och gediget arbete som lagts ner, men det mandat som vi hade att söka VM är utspelat nu. Nu måste det läggas ett nytt koncept för Skidförbundets nya styrelse som bildas 10 december. Sedan måste hela proceduren göras om från start med den nya styrelsen.
Det är sedan tidigare klart att ordföranden Carl-Eric Ståhlberg och ledamöterna Patrik Enblad och Margareta Helander ska kliva av. Och valberedningens förslag är att Mats Årjes blir ordförande och Anders Bäck och Stina Honkanmaa blir ledamöter. Valet av ny styrelse sker nästa onsdag.

Hur mycket pengar skulle totalt satsas i VM-bolaget?
- Någon exakt summa vill jag inte nämna. Men den skulle klara både VM-kandidaturen plus att bolaget skulle finansieras upp i början. Så det är flera miljoner som skulle satsas, så mycket kan jag säga, säger Ringsby Petersson.
Faluns kommunalråd Mikael Rosén har inte diskuterat med Skidförbundet efter dess att det stod klart att Skidspelen inte hoppade med i VM-bolaget.
- Men vi har goda kontakter med både förbundet och Skidspelen. Nu ska vi ta en diskussion med både Ringsby Petersson och Skidförbundets nya ledning.

Men du tror att det kommer att bli en ansökan även till 2015?
- Det förutsätter jag. Vi sa när vi sökte förra gången att vi ska söka till vi får tävlingarna. Men sedan är det ju så att det är Skidförbundet som står för ansökan, det är dom som söker.

Hur ser du på att ni nu måste göra om stora delar av den ansökan som gjorts tidigare?
- Det är klart att det är en del jobb som måste göras. Vi får titta på vad som kan användas igen, och vad som ska förnyas. Men det är klart att det kan finnas skäl att ändra ansökan. Vi vann ju inte förra gången, säger Mikael Rosén.
MÅRTEN LÅNG
023-475 52
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons