Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks Therese Borssén laddad inför premiären

Annons

Ny säsong.
Nya förhoppningar.
Och nya skidor.
- Det är lite läskigt att byta. Men jag ville testa något nytt, säger Rättviks Therese Borssén inför morgondagens storslalompremiär i österrikiska Sölden.

Therese Borssén är etablerad i världseliten i slalom. 25 gånger har hon varit bland de tio bästa i världscupen, och fem av dessa har hon fått kliva upp på pallen.
Nu går hon in i en ny säsong, och ett av målen är att hon ska bli bättre i storslalom (där hon tidigare som bäst varit 17:e i världscupen).
- Jag hoppas att jag utvecklats i storslalom. Under träningen så här långt den här säsongen har slalom gått riktigt bra, och storslalomen helt okej. Men jag hoppas att jag ska hänga med bra nu när det blir tävling, säger Borssén från österrikiska Sölden där hon i morgon inleder en ny världscupsäsong.
Och hon gör det på nya skidor.
- Jag har åkt på samma märke i princip hela karriären. Jag kände att det var dags att testa något annat. Men visst känns det lite läskigt att byta, säger Borssén som nu representerar Nordica.
- Det har blivit lite mer tester än tidigare. Men det ser jag bara som positivt, jag har lärt mej mycket om min skidåkning när jag testat det nya materialet. Och jag har fått väldigt bra uppbackning.

Betyder bytet av skidor att du har lägre förväntningar inför premiären än tidigare. Att du tror att det tar längre tid att komma in i det?
- Nej. Och det är ju storslalom i premiären. Jag har inga jätteförväntningar. Min tanke är att inte försöka göra något extra utan bara åka som jag gör på träning. Jag har gjort några storslalomtävlingar tidigare där jag legat runt tionde plats efter första åket, så det finns ju där, säger Borssén.
Backen i Sölden är en av de tuffaste i hela världscupen.
- Den är ganska brant, och så är den fysiskt krävande, teknisk och krånglig. Det gör att det är svårare att ta sig in bland de 30 bästa. Men det är ju det jag i första hand satsar på.
Vinterns viktigaste tävling för de alpina åkarna är VM i franska Val d’Isere.
- Men jag siktar även på hela världscupen. Jag vill göra en bättre säsong än förra året. Jag vill ha fler pallplatser, det känns som att det finns mer att få ut. Jag har inte satt upp något resultatmål, men jag känner att träningen fungerat bra. Jag har kunnat förbereda mej på ett bra sätt.
Förra året inledde bland annat Therese en mindre satsning mot att åka fart för att kunna hävda sig i kombinationen vid OS i Vancouver 2010.
- Men den lilla satsning som var är skjuten på framtiden. Mitt fokus den här säsongen är teknikgrenarna. Jag vill utveckla min storslalom, och vara med och slåss i slalom, då känner jag att en fartsatsning skulle ta tid från träningen på tekniken. Och den är jag just nu inte beredd att lägga, säger Therese Borssén.
MÅRTEN LÅNG

0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons