Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så laddar Daniel Tynell de sista timmarna inför Vasaloppet

Annons

2006 vann Daniel Tynell Vasaloppet.
Förra året missade han sin favorittävling på grund av sjukdom.
- Jag har längtat efter det här i två år. Jag är så in i helsike laddad, säger Grycksbo-åkaren inför morgondagens nio mil långa segerjakt.

Daniel Tynell är en av Vasaloppets absolut största under de senaste åren.
2002 tog han sin första seger, efter att ha dragit upp farten rejält vid Krångåsen 13 kilometer före mål.
Och 2006 när Vasaloppet hade världscupstatus kom triumf nummer två, då höjde han farten strax före Hökberg och spurtade sedan ner Jerry Ahrlin.
Förra året spolierade en förkylning möjligheten att försvara segern.
Men inför årets lopp har Daniel Tynell kunnat förbereda sig som han vill.
Under den senaste veckorna har han laddat i Tänndalen inför morgondagens kraftprov.
- Jag har följt min plan både vad gäller träning och kost. Det har varit helt optimalt. Jag har gjort samma kolhydratuppladdning som jag gjort alla de gånger jag åkt Vasaloppet, den brukar fungera bra. Och konstigt nog går det att träna trots att man bara käkar proteiner i början av veckan, säger Tynell.
Hur är du den sista dagen innan du får börja fylla på med kolhydrater igen?
- Då är man inte speciellt trevlig, och allmänt spak. Jag fick börja käka kolhydrater igen i onsdags kväll, och det är något som man längtar efter.
I torsdags kväll åkte den 32-årige Grycksbo-åkaren till Sälen för de första förberedelserna.

Hur ser det sista dygnet inför loppet ut?
- Efter frukost på lördag morgon åker jag och mina servicemän, ”Oljan” (Thomas Eriksson, världsmästare 1982) och Erik Yngvesson ut och testar skidor utefter spåret. Sedan kör jag ett kortare pass på lite drygt en mil för att känna på kroppen lite. Och så gäller det att fylla på depåerna. Under Vasaloppsdagen går jag upp vid femtiden, käkar frukost och sedan är det bara att ta sig till starten och göra de sista skidtesterna på startgärdet. Och väl där är det bara att hoppas att vi väljer rätt par.

Får mycket hjälp

Daniel Tynell i Vasaloppet är en angelägenhet för i princip hela Grycksbo.
Längs spåret mellan Berga by och Mora har han 20 drickastationer, med två personer på varje, om han missar flaska nummer ett.
- Totalt är det 30 personer som hjälper mej och det är familj, släkt, vänner och klubbkamrater från orienteringsklubben. Serviceapparaten är väldigt stor under Vasaloppet, men det beror på att det inte är så långt till Grycksbo.

Hur visar du din uppskattning för de som hjälper dej?
- Det är bara att hoppas att alla de som hjälper mej förstår att deras hjälp är ovärderlig, men visst är det svårt att tacka dom nog.

Du får väl betala tillbaka med en seger?
- Det vore inte fel. Jag vet hur en seger smakar, och jag skulle oerhört gärna uppleva den känslan igen.

Vilka ser du som de tuffaste konkurrenterna?
- Jag funderar inte så. Mitt mål är att göra den optimala prestationen, hur de andra åker kan jag inte göra något åt. Men visst måste man hålla koll. Blir det ryck är det alltid ett vågspel om man ska gå försöka med eller inte.

Vad hoppas du på för före?
- Det är inte något som jag kan påverka, så alla fören är optimala.
Och det verkar han ha rätt i. I de två lopp han vunnit har ett gått snabbt (2002 segertid 3.58), och vid den senaste segern, för två år sedan gick det relativt långsamt (4.34).

MÅRTEN LÅNG
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons