Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kan inte längre blunda och hoppas på bättre väder”

Annons

Ett 50-tal har kritiserat de obefintliga spåren i första backen. Än en gång har förslaget väckts att Vasaloppet startas i intervaller.
- Vi måste nog göra något som fungerar skapligt även i dåligt väder, säger sportchefen Tommy Höglund.

Förslaget att vasalöparna startar i omgångar är inte nytt.
I år kom det från Alexander Bader, skidlärare från Tyskland. Han med flera berättar att de bakre leden inte hade några spår alls i söndags. Det ledde till trängsel, stillestånd och att en del skejtade eller till och med gick uppför.
- Det var nästan lynchstämning i backen som jag har hört, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund, som dock inte själv var på plats.

Utredning pågår

Han håller nu på att utreda varför spåren var så dåliga.
I fjol berodde det enligt honom på att snön inte frusit ihop ordentligt utan var för porös, men så var inte fallet i år.

Inte längre blunda

Traditionen bjuder motstånd mot att ta bort masstarten.
- Skulle vi införa gruppstarter skulle en stor del av Vasaloppets karaktär gå om intet. Det skulle bli en elittävling, säger Tommy Höglund, som tror att intresset skulle minska hos både medier och åkare.
Samtidigt medger han att årets situation var ett problem.
- Om vi två år i rad har fått sådana scener kan vi inte längre blunda och hoppas på bättre väder. Men jag kan inte säga i dag hur vi ska göra. Vi får många förslag, även om att bredda första backen.
Vasaloppets vd Jonas Bauer anser att beslutet inte får tas i stundens hetta.
- Det har ju varit ett helt extremt år. Kontrollen i Smågan har funnits i 20 år och under de 18 första åren har ingen fallit för repet. I fjol var det 700 som inte hann och i år var det ännu värre: omkring 2 000. Men vi drog inget rep, säger Jonas Bauer.

Får inte plats

Tommy Höglund påpekar att Vasaloppet i år ändå spårade mer än vanligt. Från Evertsberg till Mora spårade man under loppet med bandvagn och skoter.
- Men före Mångsbodarna, ja före Risberg, får inte en skoter plats, säger han.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons