Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand IF:s ordförande Nils-Erik Johansson jobbar fortfarande hårt

/
  • TRIVS. Nils-Erik Johansson på läktaren i Ejendals Arena. En anläggning som han var med om att fatta beslut om att bygga.Foto: JOHNNY FREDBORG

Annons

Han gick från att vara vd för Hemköp till att bli ordförande i Leksands IF.
Här berättar Nils-Erik Johansson om sin roll som chef, den tuffa inledningen på tiden som LIF-ordförande och vänskapen med Astrid Lindgren.

För sju år sedan var Nils-Erik Johansson en av personerna som lanserade idén om bygget av Ejendals Arena. Fyra år senare stod den klar.
Nu sitter han där, på åskådarplats och ser Leksand jaga en plats i kommande säsongs elitserie. För med en arena för 160 miljoner kronor måste laget ta sig tillbaka till elitserien.
– Vi har ett väldigt starkt stöd från publiken. Men det är klart, vi är inne på vårt tredje år i allsvenskan, och vi har inte råd att spela allsvenskan så många fler säsonger. Men vi siktar på att vi ska ta klivet upp. Och det redan i vinter. Vi har en trupp som definitivt kan greja det, säger Johansson.

Hur vågade ni ta beslutet att bygga Ejendals Arena med tanke på att ni var ett allsvenskt lag när ni valde att sätta spaden i marken?
– När vi kommer tillbaka till elitserien behöver vi ha det publikunderlaget. Och en arena som vår ger så många fler möjligheter. Plus att vi fick en så bra kalkyl och bra finansiering.

Nils-Erik Johansson föddes i Insjön, ”mitt föräldrahem låg där Clas Ohlsons personalparkering nu ligger”.

Vad hade du för yrkesdrömmar som liten grabb?
– Jag ville jobba inom lantbrukeriet. Jag hade förhoppningar om att bli agronom. Men i väntan på att jag skulle börja min utbildning började jag jobba på Konsum i Insjön. Och efter det blev jag kvar i livsmedelsbranschen, säger Johansson som 1982 blev vd för Hemköp.
– Det var en fantastisk resa. Under mina år gick vi från en omsättning på 400 miljoner kronor till 6 miljarder.

Hur är du som chef?
– Jag var väldigt synlig. Jag ville ha en nära kontakt med de anställda.
1994 blev Nils-Erik Johansson utsedd till Årets ledare, en utmärkelse som delas ut av Affärsvärlden.
– Det kändes väldigt stort att få priset. Vi hade gjort förändingar under företaget under året. Bland annat tog vi över Åhlens livs, och det var en viktig förändring och en stor del i räddningen av Axel Johnsons. Antonia Ax:son Johnson har jag samarbetat med i över 20 år. Vi har haft ett fantastiskt gott samarbete, och jag sitter fortfarande kvar i företagets huvudstyrelse.
1996 lanserade Hemköp med Nils-Erik Johansson i spetsen nyheten att företaget i fortsättningen bara skulle sälja ägg från frigående höns.
– En dag när jag var i Stockholm just utanför Slottet ringde telefonen. Och jag blev oerhört överraskad när det visade sig att Astrid Lindgren fanns i andra änden. Jag fick åka och hälsa på henne i hemmet på Dalagatan. Hon värnade mycket om djuren. Efter det ringde hon en gång i veckan för att se till att jag höll vad jag hade lovat. Hon var en otroligt tydlig människa, och det är en upplevelse att fått den stora äran att lära känna henne.

1999 slutade Johansson på Hemköp, men han har fortfarande gott om kontakt med näringslivet.
Han sitter i åtta styrelser, och är ordförande i de fem bolag som finns inom Leksands IF:s verksamhet.
– De flesta bolagen är inom handelsbranschen, det är där jag känner mej hemma. Är jag med i en styrelse vill jag känna att jag kan tillföra något. Jag vill inte bara sitta med.

Men hur länge orkar du?
– Jag kommer att fortsätta så länge jag tycker att det är roligt. Jag kommer inte att hoppa på några nya styrelseuppdrag. Det räcker med dom jag har. Att jag fortsätter att jobba på som jag gör beror på att jag tycker att det är så roligt att vara igång. Det är så kul att arbeta med människor. Och att jag orkar nu beror på att jag har sparat mina kroppsdelar, jag har inte slitit ut dom, säger Johansson och ler.

Det har nu gått tio år sedan Johansson fick frågan om han ville bli ny ordförande i Leksands IF.
– Det behövdes ingen lång betänketid, jag höll på att trappa ner mitt arbete på Hemköp. Och så hade jag ju hållit på Leksand i alla år.
Men det blev en tuff inledning för nytillträdde Johansson. Leksand hade en stor skatteskuld som skulle betalas in.
– Det var inte speciellt roligt. För att reda ut det ekonomiska läget var vi tvungna att betala in stora summor varje månad för att betala av skatteskulden.

Hur stora summor då?
– Stora. Men vi redde ut det. År 2002 hade vi betalat av skulden. Men det är klart att det var svårt att värva spelare till ett lag när vi stoppade in allt vi hade för att betala av skulden.

Tror du att det var anledningen till att Leksand åkte ur elitserien 2001?
– Det är ju omöjligt att svara på. Men visst kan det ha bidragit.

Vilket är ditt starkaste minne som ordförande i Leksand?
– Utan tvekan när vi gick upp i elitserien säsongen därpå när vi besegrade AIK med 6–0. Jag minns det så tydligt. Det tog mej en halvtimme att ta mej ner till omklädningsrummet, det var så många som ville gratulera.

Största besvikelsen då?
– Det är förra säsongen. Jag var säker på att vi skulle ta oss tillbaka. Det lag vi hade skulle ha gått upp. Men vi fixar det den här säsongen i stället, säger Johansson.

MÅRTEN LÅNG


Namn: Nils-Erik Johansson
Ålder: Gammal. Det räcker så.
Yrke: Ja, yrke och yrke. Men jag är ordförande i Leksands IF, och dessutom jobbar jag i åtta andra styrelser inom näringslivet.
Familj: Frun Birgitta, dottern Linda, samt hund Hugo.
Bor: Leksand.
Hobby: Golf, och så är ju hockeyn en stor hobby.
Det vet folk inte om mig: Jag var en dålig ishockeyspelare i Insjön.
Drömgäst på middag: Marcus Storch, styrelseordförande i Nobelstiftelsen, vi skulle prata om företagande. Han är en mycket bra karl.

Te X Kaffe
Bok X Tidning
X Sommar Vinter
X Prata X Lyssna
Radio X TV
Tält X Hotell
Mejl X Telefon
X Eddie Läck Ed Belfour
Fjällvandring X Charter
Storstad X Landet

Min dalaguide till...
Percy Nilsson: Honom skulle jag visa färgsättningen i Ejendals Arena. Där har vi lyckats bra.
Barack Obama: Oj, då väljer jag Leksand Strand, och han skulle se hur fint det är här.
Charlotte Kalla: Hon skulle få se en hockeymatch. Vilken spelar ingen roll, bara Leksand vinner.
Astrid Lindgren: Vi kunde ta ett besök på en gård där vi besöker några av Hemköps frigående höns.

Mer läsning

Annons