Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vägen dit har varit lång och krokig för Magnus Jernemyr

/
  • FÖRSVARSJÄTTE. Magnus Jernemyr, bördig från Orsa, spelar den här säsongen i FC Barcelonas klassiska matchdräkt i spanska ligan.Foto: FC BARCELONA

Annons

Handbollen förde honom söderut redan som ton-åring. >
Trots det räknas Dalarna fortfarande som hemma för FC Barcelonas Magnus ”Orsa” Jernemyr.
- Jag säger fortfarande ”hem till Orsa” även fast jag flyttade därifrån 1992. Det är ju ändå därifrån jag har minnen som påverkat mig och gjort mig till den jag är i dag, förklarar han.

DD-sporten träffar Magnus Jernemyr i den spanska storstaden Barcelona, dit han flyttat inför den här säsongen.
Vägen till FC Barcelona och den absoluta hand-bollstoppen har varit lång och krokig för den i dag 32-åriga försvarsbjässen. >
- Jag började spela handboll i Orsa och var med i A-laget redan som 13-14-åring. Men för att fortsätta utvecklas flyttade jag till Borlänge och gick där de två första åren på gymnasiet innan Redbergslid upptäckte mig under en turnering i Lysekil, berättar Magnus.
18 år ung flyttade han ned till Göteborg där konkurrensen om en plats i förstasexan var stenhård.
- Att komma till Göteborg och Redbergslid var inte lätt. Jag hade länge fått stå bakom Stefan Lövgren och grabbarna, men sedan under vintern 1998 var det något som hände. Jag fick spela lite mer anfall och började göra några riktigt bra matcher, berättar Magnus.

Svår nackskada

Det var då olyckan var framme. Under en derbymatch borta mot Warta i februari 1998 förändrades Magnus tillvaro plötsligt när han for in i en vägg och skadade nacken svårt.
- Jag hade helt och hållet gett upp tanken på att spela handboll igen och när jag började träna så var det för att kunna leva ett normalt liv. Men rehabiliteringen gick bättre och bättre och så småningom kunde jag börja spela igen. Men jag var borta väldigt, väldigt länge, runt ett år, säger Magnus. >
Sviterna från skadan förändrade hans liv både på och utanför planen. I dag är han bara glad över att överhuvudtaget kunna spela handboll.
- Nu tänker jag bara positivt och det är ju klart att skadan har påverkat var jag är i dag. Här i Barcelona spelar jag bara försvar och det har ju också varit min roll i landslaget. Men vem vet, kanske hade jag istället blivit en medelmåtta både i anfall och försvar. Istället har jag kunnat lägga allting på försvaret och det har ju tagit mig hit.

Trött och får värk

Det var i somras som Magnus skrev ett tvåårskontrakt med FC Barcelona. Han hade tidigare varit proffs två säsonger i spanska Torrevieja men kom närmast från danska GOG Svendborg.
- Jag gjorde några riktigt bra matcher mot Barcelona i Champions League förra säsongen och det var ju som en dröm när de hörde av sig. En av de största klubbarna man kan hamna i, säger Magnus.
FC Barcelona har fått en lyckad start på säsongen och leder serien och Magnus har kommit bra in i sin nya omgivning.
Trots att han är färsk i Katalonien så har han redan märkt att det är en mycket speciell klubb han har hamnat i.
- Det är ju inte så att vi sitter och tar en fika med Samuel Eto’o och grabbarna, men när man drar på sig tröjan så är det absolut någonting speciellt som jag väl inte känt förut. Det är ett helt annat tryck på att vinna här och det är många stora matcher vilket sliter en hel del. >
- Något jag också värderar högt med tanke på min tidigare skada är att klubben har ett eget sjukhus och exakt samma läkare som fotbollsspelarna.
Sviterna från den svåra skadan känner han än i dag av med jämna mellanrum.
- Jag blir lätt trött och får värk, men fortfarande har varken jag eller läkarna kommit underfund med när värken kommer eller inte. Ibland får jag ont när jag står och krattar i trädgården eller när mina hundar drar lite i kopplena. Nästa dag kan jag köra hårt på gymmet eller skjuta på träningen utan att det känns, säger Magnus.

Petad - och tillbaka

Landslagsdebut gjorde Magnus Jernemyr först som 29-åring, och trots att han var något av en folkhjälte under förra vinterns EM-slutspel i Norge, blev han enbart uttagen som reserv av nya förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren inför den här säsongens inledande EM-kvalmatch hemma mot Turkiet i början av november.
- Jag pratade med Staffan som förklarade att de skulle ta ut en större trupp med lite yngre spelare för att få in dem i landslaget. Det är med all rätt, då det kanske har varit för mycket äldre spelare som har levt på gamla meriter tidigare, konstaterar Magnus.
Men nu är han tillbaka i landslaget igen, snabbare än han kanske trott. När 19-mannatruppen till nästa veckans EM-kval hemma mot Polen och borta mot Rumänien presenterades i tisdags fanns Magnus med igen. 16 spelare av dem tas ut till match.

Tomten från Mora

Trots alla år i Göteborg, Danmark och Spanien känner Magnus Jernemyr fortfarande starkt för sina hemtrakter som han dessvärre inte hinner besöka så ofta som han skulle önska.
- Mina föräldrar och min bror bor ju kvar så jag brukar i alla fall ta mig hem till jul och midsommar. På julafton jobbar jag och min bror i föräldrarnas ICA-butik i Ludvika så att mamma och pappa får vara lediga. Det är ju inte så många timmar och brorsan och jag får inte många dagar tillsammans så då snackar vi lite i affären och kommer sedan hem lagom till Kalle Anka, säger Magnus.
Med Kalle Anka och julen i antåg har han även försökt påverka sina nya lagkamrater om Dalarnas förträfflighet - och hans smeknamn hänger med även i Katalonien.
- ”Orsa” är rätt så tacksamt att säga i Spanien. Jernemyr är mycket svårare. >
- Nu försöker jag få vår målvakt David Barrufet, som ska åka och se tomten i Finland, att åka till Mora istället. Tomten kommer faktiskt från Mora, har jag sagt till honom.
HENRIK MANNINEN

Mer läsning

Annons