Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MasarnaAvestas ordförande Åke Johansson om säsongen som gått

Annons

Interna småbråk, förare som missat flyg, maskiner som strejkat, styrelsemedlemmar som hoppat av och en sportsligt och publikmässigt misslyckad säsong. Hur ser egentligen MasarnaAvestas framtid ut?
- Det här med elitserien kan nog bli svårt, konstaterar ordförande Åke Johansson.

Tidigare har klubbens marknasansvarige (Hasse Eriksson) valt att avgå och även Sören Aspgren (vice ordförande) har gått samma väg.
- Jag kommer inte heller att stanna kvar, säger Johansson som den senaste tiden plågats av magsår och sömnproblem.
- I alla fall inte i styrelsen. Men jag kommer fortfarande att finnas med och hjälpa till i klubben på ett eller annat sätt.
Någon ersättare finns ännu inte presenterad och även när det gäller laget inför kommande säsong finns mycket kvar att lösa.
- Den här säsongen är inte ens slut än, så självklart är inget klart inför kommande säsong. Vi vet inte ens om vi kommer att köra i elitserien eller allsvenskan, menar Johansson.

”Kostar mycket”

För även om Masarna fortfarande kan köra sig till en plats i elitserien, är det inte säkert att klubben klarar av att stanna.
- Vi för diskussioner om detta och hoppas komma fram till ett beslut inom någon vecka, säger Johansson.
Det som påverkar beslutet är främst ekonomin. Hittills har säsongen inneburit en förlust på omkring en miljon kronor. De extramatcher som Leigh Adams har kört utanför kontraktet kommer dessutom att kosta omkring 200 000. I och med detta har han förmodligen kört sin sista match i Masarna. Och att köra utom honom kan göra att laget inte uppnår golvsnittet och därmed blir av pengarna den vägen.
- Ekonomin har inte följt vår budget helt enkelt, förklarar Johansson.
- Det klart att vi är missnöjda, exempelvis med en sådan sak som publiken. Vi når inte ens 2000 åskådare per match och hade man vetat det skulle man kanske inte ens ha budgeterat för en elitserie. Det kostar oss ofantligt mycket pengar!

”Finns en framtid”

Johansson framhåller dock en positiv detalj med säsongen som gått.
- Vi är väldigt stolta över Team Dalakraft som flyger fram genom division 1. Det är ett jättegäng som går från klarhet till klarhet. Laget består dessutom i stort sett bara av ”egna killar”, så vi har i alla fall fått se att det absolut finns en framtid för speedway i Avesta.
Masarnas lagledare Stefan Bäckström håller med:
- Dalakraft är otroligt duktiga killar och faktum är att jag tror att det bästa för Masarna vore om det blir allsvenskan nästa säsong. Då kan vi lättare satsa på våra egna killar och då finns ju hur många som helst inom Team Dalakraft.

Vad har gått fel under säsongen?
- Det man är allra mest missnöjd med är helt klart att de så kallade heatledarna har underpresterat, säger Bäckström.
- Killar som Dave Watt och Kenneth Bjerre är ju här för att köra in mycket poäng, men det har de inte gjort och det är mycket därför vi inte har vunnit. Vi har helt enkelt inte räckt till.

Hur har det varit med lagsammanhållningen?
- Vad som än har sagts eller skrivits tycker jag att just lagsammanhållningen har varit det bästa med hela säsongen. Hur dåligt det än har gått sportsligt har vi och killarna alltid haft kul tillsammans, säger Bäckström.

Hur ser det ut inför kommande säsong?
- Både jag och Andreas Engh kommer att lämna lagledarposten vidare och sen hoppas jag bara att allt kommer att gå bra.
- Styrelsen har gjort ett otroligt jobb den här säsongen, men det är svårt att få elitidrott att fungera i en bygd där det redan finns så mycket idrott. Det är inte lätt att få sponsorer och så, fortsätter Bäckström.
- Dessutom hoppas jag på mer publik. Men vi kan ju inte betala publiken för att komma och titta på oss. Vill de inte se, kan vi inte tvinga dem.
ELIN BROMAN

Mer läsning

Annons