Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiskt och svenskt rekord trots regn, snö och kyla

Annons

Extrem idrott är en nyhet som kommer i alla möjliga former.
På lördagen bjöd Kvarnsvedens FIK på en sådan tävling när Mellsta Ultra arrangerades för första gången.
Det blev en succé direkt när det noterades både svenska och nordiska rekord. Henrik Olsson från trollhätteklubben TV-88 hann med 147 kilometer under de tolv timmar tävlingen pågick, vilket med råge var nordiskt rekord. Hans klubbkamrat Mary Larsson putsade det svenska rekordet för damer.

Startskottet för Mellsta Ultra avfyrades klockan åtta på morgonen. Tolv timmar senare avfyrade arrangörsklubbens Bengt Hoel nästa skott och då fick alla deltagare stanna för att man skulle mäta hur långt de hade hunnit under de tolv timmarna.
Dagens suverän, Henrik Olsson, stannade femton minuter tidigare.
- Jag hade ju lyckats med det jag föresatt mig och längtade till duschen, förklarar Henrik.
Han visste att det svenska rekordet för 12-timmarslöpning var 141 kilometer och det nordiska rekordet var 144 kilometer. Efter att ha sprungit 145 varv på det en kilometer långa varvet kunde Henrik kosta på sig att promenera under två varv för att sedan kliva av och in i duschen.
Han lyssnade inte på publik och funktionärer som försökte förmå Henrik att springa 150 varv, alltså 15 mil.

Nytt damrekord

33-årige Henrik Olsson är Sveriges bäste ultralöpare. I december förra året deltog han i ett 24-timmarslopp inomhus på Bislett i Oslo. Även då slog han nordiskt rekord med cirka 246 kilometer.
- Det är nordiskt inomhusrekord. Utomhusrekordet har jag inte, påpekar Henrik.
Han var alltså inte den ende som noterade rekord trots kylan och snöblandat regn under ett par timmar på eftermiddagen. Mary Larsson, som tävlar för samma klubb som Henrik Olsson, noterade alltså ett nytt damrekord. Hon var inne på sitt 121:a varv när stoppskottet gick. Det gamla svenska rekordet var 117 kilometer.
I en ungdomstävling, som pågick under en timme, imponerade Kvarnsvedens Evelina Larsson, som hann med över tretton varv.
Ett 6-timmarslopp ingick också i Mellsta Ultra, som blev en succé trots kylan. Segrare i 6-timmars blev Stefan Lindvall, Solvikingarna. För ett par veckor sedan deltog han i en sju dagar lång tävling i Grekland där han sprang 67 mil under de sju dagarna.
Arrangörerna fick beröm av deltagarna och dessutom ett löfte om att det blir en ny tävling nästa år.
Självplågare gillar det här, men Helen Johansson, tävlande för Mora, hade distans till denna extremsport när hon sprang förbi några åskådare och utropade: Vi som håller på med det här måste vara idioter!

SVEN-ERIK KARLSSON

Mer läsning

Annons