Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordföranden: ”Vi tar bestämt avstånd mot det här”

Annons

Borlänge Atletklubb har drabbats av sitt andra dopningsfall på ett och ett halvt år. Vid bänkpress-VM för veteraner i september testades Michael Vuorisalo positivt.
- Tragiskt både för individen och för klubben, säger ordföranden Kurt Nordahl.

Vilket preparat har du använt dig av?
- Det vet jag inte själv.

Hur fick du beskedet?
- Det var via klubben.

Kommer du att återgå till idrottandet när avstängningen är över?
- Vi får se. Jag jobbar så mycket att jag inte hinner. Det får jag ta ställning till då.
För Borlänge AK är det andra dopningsfallet på ett och ett halvt år. 2006 fastnade Leo Honkala i ett dopningstest i samband med veteran-EM.
Och för klubben är detta förstås ett mycket tungt slag:
- Detta drabbar ju förstås individen, men även oss som klubb. Vi blir nedflyttade en division, och det försämrar ju vårt rykte. Vi har en tydlig policy inom klubben mot dopning. De aktiva får skriva på ett kontrakt att de inte håller på med förbjudna preparat. Den som bryter mot det blir skadeståndsskyldiga på 10 000 kronor, säger Borlänge AK:s ordförande Kurt Nordahl.
Borlänge AK är en av de föreningar som genomgått Riksidrottsförbundets ”Vaccinera klubben mot dopning”.
- Det visar att vi verkligen bestämt tar avstånd mot det här. Vi hade årsmöte för ett par dagar sedan, och då tog jag upp detta ytterligare en gång. Framöver kommer vi att ha lyftarmöte där vi går igenom den här typen av frågor.

Hur tog Vuorisalo beskedet om avstängning?
- Han erkände per omgående. Och vi stängde omedelbart av honom från alla arbete inom klubben. Han ska betala skadestånd till oss, men även till landslaget. Det kan handla på summor upp emot 100000 kronor, säger ordförande Nordahl.
Hur lång avstängningen blir är ännu inte klart.
- Ärendet sköts av det internationella förbundet. För tillfället är idrottaren avstängd under utredning, säger Tommy Forsgren på Riksidrottsförbundet.

MÅRTEN LÅNG
0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Annons