Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har planerat O-ringen i Sälen sedan 2005

/
  • DATAARBETE. Här framför datorn har Roger arbetat mycket med banläggningen. På datorn har han ett program där han sätter ut punkterna på kartan. FOTO: DAVID HELLSING

Annons

Det är mycket att göra inför tävlingarna i Sälen. Fråga bara banläggarchefen Roger Larsson.
- Planeringen har pågått sedan jag fick förfrågan 2005, säger Roger som gjort banorna i etapp tre.

Tävlingarna i Sälen är unika. Aldrig har O-ringen genomförts i fjällen och Roger har sett till att löparna ska få ta del av det så mycket som möjligt. Tanken var att endast etapp fyra skulle vara på fjället.
- Men jag kände att när folk åker så långt för dessa tävlingar så ska de få testa på hur det är i fjällmiljö så mycket som möjligt. Så jag har ordnat att de längre banorna på min etapp delvis hålls uppe på fjället.
I och med att varje tävlingsklass har en egna banor blir det sammanlagt 125 banor per etapp. På fem etapper finns det sammanlagt drygt 1100(!) kontroller.
- Att varje klass har en egen bana handlar om kvalitetsskäl, men också om starttider. Mellan klockan åtta på morgonen och två på eftermiddagen ska alla tävlande starta. Då krävs det unika banor.

Planerat sedan 2005

Planerat etappen har Roger gjort sedan 2005 då han fick förfrågan.
- Jag åkte upp till Sälen redan då och var ute på området. Med mig hade jag en karta för att navigera. Man kan alltså säga att jag orienterade när jag planerade banan.
I och med att tävlingarna är i fjällmiljö har planeringen skiljt sig från hur det är vanligtvis för honom.
- Normalt kan jag bara åka ut till närmsta skog och planera. Så har jag inte kunnat göra när det gäller O-ringen. Istället har jag fått åkt i etapper upp till Sälen.
På vintern har han dessutom inte kunnat vara där då snön försvårat planeringen. Istället har han då fått syssla med administrativa uppgifter hemma i Falun vilket han delar ut en liten känga åt.
- Det är ju själva banläggningen som är roligast. Det är inspirerande att lägga banor åt andra.
Att göra banor är något som Roger sysslat med sedan han var 10-15 år. Bland annat har Elitserien fått tagit del av hans tjänster men i O-ringen sammanhang är det debut för honom.
Över 20000 deltagare ska springa hans banor. Det är den största omfattningen deltagarmässigt som Roger tagit på sig hittills.
- Man blir ju nervös av att bara tänka på det, säger han och skrattar.

Känner pressen

Roger är medveten om att det finns press på honom. Det ska inte få finnas några fel på kartorna. Men misstag kan ske ändå, som att någon punkt på kartan hamnat fel.
- Och då skulle man få höra en del. Det är precis som för domare. Det spelar ingen roll om de gör 99 rätt av 100. De får höra när de gjort misstag.
Lyckligtvis har Roger klarat sig undan fel under karriären och förhoppningsvis klarar han sig från det under O-ringen också.
Orientering har han sysslat med under nästan hela livet. Han har hunnit med att ta guld i junior-SM och sprungit i landslaget. Tävlade gjorde han fram tills han blev 50 innan en kronisk knäskada satte stopp för karriären.
– Men jag brukar orientera ibland ändå genom att promenera. Jag vill lösa banornas mysterium, säger Roger Larsson.

DAVID HELLSING
023-475 54
david.hellsing@daladem.se

Mer läsning

Annons