Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legendaren Jörgen Mårtensson satsar på resor

Annons

Han är en av världens bästa orienterare genom tiderna.
Nu ser sig Jörgen Mårtensson som motionär, och han trivs i Sälen:
- Det här var riktigt läckert, säger den dubble världsmästaren.

Jörgen Mårtensson har en meritlista som få kan matcha.
1991 och 1995 vann han den klassiska distansen på VM, och utöver det skramlade han ihop ytterligare åtta medaljer i VM-sammanhang under sin aktiva karriär.
Och han jobbar fortfarande intensivt med orienteringen, nu genom företaget PWT Travel.
- Vi arrangerar resor runt om i världen. I november ska vi åka till på en orienteringsresa Karibien, där vi ska åka med en fullriggare mellan olika öar, där vi håller på att rita upp nya kartor.

Nordkorera nästa

Men nästa år väntar ett ännu exklusivare resmål.
Nordkorea.
- Att vi kommit in beror mycket på kontakter. De är verkligen jättepositiva över att vi ska komma dit. Vi är tydligen den största grupp som kommit dit, säger Mårtensson. De 100 personerna som får plats på resan kommer att få delta i Nordkoreas första International Friendship O-Festival.

Springer Öppna banor

Under O-ringendagarna väljer Mårtensson att springa, så kallade Öppna banor. Med start när man önskar.
- Efter min aktiva karriär har jag haft problem med skador i vaden. Nu fungerar det att springa igen. Men i huvudet är det svårt att ställa om sig att man numera är motionär, ler Mårtensson.

Vad tycker du om tävlingarna?
- Det är ju riktigt läckert. Jag var faktiskt med och kämpade på 90-talet för att få hit tävlingar. Och nu när det är verklighet är det bara att konstatera att hela konceptet är svårslaget. Det jag skulle önska, som inte direkt har med tävlandet att göra, är att det skulle byggas en cykelbana längs vägen. Där det skulle gå att springa, gå, cykla och åka rullskidor. Det skulle lyfta allt ytterligare. Nu känns det lite otäckt, det är bara att hoppas att det inte sker några olyckor, säger orienteringslegendar Mårtensson.
MÅRTEN LÅNG

Mer läsning

Annons