Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Tuna-löpare vann EM-guld i stafett

Annons

Flopp i lördags.
Succé i går.
Det blev en blandad helg för Stora Tunas Emma Engstrand som ingick i det svenska guldlaget vid EM-stafetten.
– Men totalt sett är jag förstås väldigt nöjd, säger Engstrand.

Emma Engstrand har haft en hel del topplaceringar i såväl EM som VM, utan att nå hela vägen fram.
Men i går fick hon äntligen sitt efterlängtade guld, detta när hon sprang andrasträckan i det svenska stafettlaget.
Lina Persson skickade iväg Engstrand på sjunde plats. Men Stora Tuna-löparen inledde starkt, och vid varvningen, med två kilometer kvar att springa ledde hon med två minuter.
– Jag kom in i orienteringen på ett väldigt bra sätt. Jag försökte ta det lugnt, och såg till att jag gick rätt. Det funkade fram till den näst sista kontrollen. Där blev det en ganska stor miss, jag gjorde ett parallellfel, trodde att jag var vid en annan buske, än vad jag var. Jag tappade mer än en minut där, men de jagande kom inte riktigt ikapp, berättar Engstrand.
Helena Jansson fick gå ut i ledning, och det förvaltade hon på bästa sätt. Och det trots att även hon missade på näst sista kontrollen.
Men Engstrand fick sin fullträff, segermarginalen till tvåan Ryssland var 12 sekunder.
– Jag har vunnit NM tidigare. Men detta känns fantastiskt roligt. Kul att äntligen få ett guld. Och det är klart att jag är väldigt nöjd med mitt mästerskap. Jag åker trots allt hem med två medaljer (brons i långdistans). Men samtidigt skulle jag gärna ha sprungit bättre i både sprint och medeldistans.
Lördagens medeldistans blev en nattsvart svensk tillställning. Engstrand var 14:e. Och även Malungs David Andersson misslyckades, och kom in som 25:a.
– Det var väldigt speciell orientering, och det passade inte oss svenskar. Alla gjorde sina missar på samma ställe.
EM är var ett av säsongens delmål, men sommarens fokus är VM i Tjeckien 13-20 juli.
– Nu blir det lugnt ett par dagar, men därefter kommer det att bli intensivt fram till VM. Och när VM väl är över drar jag direkt till Sälen, för att springa O-ringen, säger Engstrand.
I herrarnas stafett vann Ryssland. Det svenska andralaget, med Moras Martin Johansson på slutsträckan, slutade sexa. Det svenka förstalaget, med David Andersson, blev bara nia. Peter Öberg misslyckades totalt på förstasträckan, och kom in som 24:e löpare.

MÅRTEN LÅNG

0243-920 27
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons