Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vann dalakampen mot David Andersson

Annons

Niclas Jonasson vann dalakampen över David Andersson.
Och efter två andraplatser fick Jonasson sin första O-ringenviktoria.
- Jag gjorde en jättemiss, och trodde aldrig att jag skulle vara först, säger en överlycklig segrare.

Sex sekunder var differensen mellan Malungs David Andersson och Leksands Niclas Jonasson inför slutetappen. Men tro inte att det blev någon sällskapsresa över de 12,2 avslutande kilometrarna.


- Jag ville springa så mycket som möjligt själv. Det kändes som att min enda chans var att orientera rätt, och på det sättet besegra Niclas. Jag har inte haft fysiken med mej i dag, kroppen har varit totalt slut, säger Andersson som missade redan på den första kontrollen.

Gjorde parallellfel

Så Jonasson fick initiativet omedelbart.
Och han hade en ledning på över tre minuter.
Men då...:
- slarvade jag med kartläsningen. Jag gjorde ett parallellfel. Jag hade inte en aning om var jag var, jag var helt vilse. Och det är klart att det var fruktansvärt stressande. Men jag kunde läsa in mej, och såg att jag sprungit 300 meter för långt. Jag måste ha tappat tre minuter på den missen, säger Jonasson.
- Jag trodde att segerchanserna var borta. Men jag gjorde en omstart, tanken var att springa för en bra placering. Och när jag med tre kontroller kvar fick höra att jag ledde blev jag förvånad. Och det var underbart att få komma in på upploppet, och jag förstod att jag skulle vinna.

Sin första seger

Jonasson har två andraplatser i O-ringen sedan tidigare (en bakom årets bas Jimmy Birklin), men nu fick han alltså sin första seger.
- Det har varit dramatiskt i skogen. De två första dagarna flöt det på väldigt bra. Men nu har jag verkligen fått slita, säger en mycket nöjd leksing.
David Andersson lyckades springa in som tvåa, en och en halv minut bakom Jonasson.
- Det har varit mentalt jobbigt. Och det var tung terräng. Jag har inte sett Niclas en enda gång. Men jag är glad att kroppen har hållit, men nu ska jag ta det lugnt ett tag, summerade Andersson som haft stora skadeproblem den här säsongen.

Tillbaka på allvar

Han tvingades tacka nej till VM, men nu är han tillbaka på allvar igen.
Dubbelt Dalarna i topp alltså. Och det var det även på etappen.
Det genom Stora Tunas herrar. Rikard Claesson vann slutetappen, före Henrik Löfås. Tunaduon slutade tia och nia i sammandraget.

MÅRTEN LÅNG

Foto: JÖRGEN HJERPE

Mer läsning

Annons