Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både Super Light och Rite On Track i toppform

/

Annons

- Det här loppet har jag planerat för båda hästarna sedan länge. Både Super Light och Rite On Track har full form.
Jörgen Westholm åker till Romme och Olympiatravskvalet full av självförtroende och optimism. Och han hoppas förstås kunna bjuda publiken på en hemmaseger i årets hittills bästa travlopp i landet.
Och med högt tempo på loppet har båda hästarna vinstchans, enligt Westholm.
- Blir det 14-tempo eller snabbare är Super Light min bästa vinstchans för dagen. Men även Rite On Track gynnas av hårt tempo och han kommer att bli giftig med rätt lopp, säger Westholm.

Snön hänger i luften när Westholm tar emot DD-sporten på gården strax norr om Sala. Det är kladdigt och smutsigt men hästarna ska ändå tränas.
- Det har varit svåra förhållanden i år, konstaterar Westholm.
Stallets stjärnor, Super Light och Rite On Track har dock sluppit den svenska vintern.
Båda har laddats i Frankrike under helt andra förhållanden.
- Rite On Track hade en mellansäsong i fjol men har utvecklats otroligt mycket under vintern. Han kommer att växa in i gulddivisionen.
Hästen tog en seger på fem starter under Frankrikesejouren, triumfen kom i ett i montélopp.
Super Lights vinter var resultatmässigt det sämsta han gjort under de fyra vintersäsonger han tävlat i Frankrike.
- Men han är mycket bättre nu än han var i senaste starten, säger Westholm.

”Som ett årgångsvin”

Om Super Light kvalar in till finalen blir det hans sista storlopp innan han går till avel. Men hästen ska inte att sluta tävla, i höst kommer han ut på banorna igen om allt går enligt planerna.
- Han är som ett årgångsvin, han har bara blivit bättre och bättre. Hästen har betytt otroligt mycket för mig, genombrottet i Frankrike gjorde att jag blev ett namn där, säger Westholm.

Ibland utvecklas en speciell relation mellan en häst och tränare. Är det så med dig och Super Light?
- Ja. Vi ha en bra relation, han är en härlig personlighet på flera sätt. Bland annat älskar han att resa, senast resan till Frankrike drack han 70 liter vatten. Transportören sade att han aldrig sett något liknande, han har rekord i vattendrickande till Frankrike, säger Westholm och skrattar. (Att en häst äter och dricker bra under en resa är ett tecken på att hästen inte störs av resandet, DD-sportens anmärkning)

Segern i Oslo

Segern i Oslo Grand Prix förra året är självklart en höjdpunkt i karriären.
- OGP var en sådan dag jag visste det skulle gå bra, det finns några sätt att känna att han är i bra form. Oslokänslan har jag lagrat och den tar jag fram när det går tungt, säger Westholm.

1,3 miljoner i år

Westholms hästar har sprungit in 1,3 miljoner så här långt i år. Segerprocenten är dock bara nio, lägre än årsresultaten 2006 och 2007.
- Vinterns siffror är hyggliga men jag har många bra hästar som är på väg ut nu, totalt känns de faktiskt bättre än någonsin i stallet. Jag har jättebra hästägare som vill satsa både i Sverige och Frankrike, säger Westholm.
Westholm startar med sju hästar på lördag varav fyra inom V75. Vad han tror om chanserna finns att läsa i artikel intill. Ett löfte lämnar han dock till DD-läsarna.
- Minst en seger blir det.


LARS INGVAR ERIKSSON
023-475 10
larsingvar.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons