Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banveterinären har nyckelroll under travtävlingar

Annons

Kuskar, banfunktionärer och inte minst hästarna. Självklara aktörer på en travdag.
Banveterinären Olle Rydell har en av de absolut viktigaste funktionerna på Romme på lördag. Han är garanten för att hästarna är friska och att de är i tävlingsdugligt skick när starten går. En säkerhet för hästar, kuskar och inte minst spelarna. Och även Rydell tycker att det är något speciellt med just V75.

- Stortävlingarna är lättsamma. Oftast går det väldigt fort om ingenting händer, säger han.
När tävlingarna startar på lördag har Rydell redan varit på plats i en timme. Dagen startar med en genomgång i måldomartornet med övriga funktionärer. Därefter är han mesta tiden på stallbacken och tittar på starthästarna.
- Den vanliga värmningen är det viktigaste momentet att studera hästarna. Sedan har vi defileringsvolten och den obligatoriska provstarten, förklarar Rydell.
Ser han några konstigheter med en häst kan han kalla den till sig och begära en ny provstart.
- Måldomarna har också bra koll och kan slå larm om de ser något, säger Rydell.

Händer det ofta att du får skäll av tränare eller ägare om du stryker en häst?
- Nej. Säger jag att det är något fel med hästen brukar tränaren i 99 procent av fallen hålla med. Dessutom är hästmaterialet mycket bättre nu än förr. Uppenbart halta hästar ser man inte ofta, säger han.
Att en proffstränare kommer till banan med en skadad eller sjuk häst inträffar i princip aldrig, säger Rydell.
- I så fall har det hänt något under transporten.

Kan det bli diskussioner om hästar som normalt är knöliga i värmningen?
- Det händer och då hävdar tränare och ägare att hästen är fransk i gången. Och oftast har de rätt, säger Rydell och framhåller att den typen av diskussioner skulle kunna undvikas med bättre kommunikation.
- Om tränaren eller ägaren talar om för mig från början att hästen har fransk gång skulle jobbet underlättas. Vi veterinärer kan också bli bättre med vår interna information om hästarna, säger Rydell.
Den värsta stormen han varit med om var häromåret när han ställde in en hel tävlingskväll på Romme eftersom banan inte var i kördugligt skick.
- En del tyckte det var fel beslut andra sade att det var bra, säger Rydell.
En annan otrevlig incident som han minns var när Jörgen Westholm och Tommy Eriksson krockade häromåret. Kollisionen var så olycklig att båda hästarna dog.

Vad anser du om spödrivning?
- Spöna används för att korrigera rörelser men visst vore det bra om de kunde tas bort.

Känner hästarna av drivningen?
- Får hästen märken är det klart att den känner det. Ser vi någon misstänkt drivning tittar vi efter märken, säger Rydell.

Har ni extra koll på kuskar som driver hårt?
- Nej. Men vi vet ju vilka som blivit dömda. Det som är bra med travet är det aldrig får bli något tjafs om djurskyddet eftersom ingen vill ha negativ publicitet.
Under just V 75-dagarna är jobbet lite speciellt eftersom dopingprov tas på alla vinnarhästar. Dessutom kan hästar som gjort en ”bra prestation” men inte vunnit tas ut till prov.
- En vanlig tävlingsdag kanske vi tar fyra prov. En V 75-dag blir det minst åtta stycken, säger han.
Direkt efter målgång slussas vinnarhästarna ner till dopingstallet där det dagen till ära tjänstgör extra personal.
- Det handlar om två typer av doping. Dels en häst som blivit medicinerad men där spår finns kvar. Sedan är det de allvarligare fallen där de fått en spruta med smärtstillande för att kunna prestera bättre, säger Rydell.
Sedan hårdare rengöringskrav i gästboxarna genomfördes har antalet dopingfall minskat. Rydell tror att det är ganska få fall där det handlar om medveten, prestationshöjande doping.
- Metoderna för provtagning är känsliga, vi får inte ens dricka kaffe i dopingstallet, säger Rydell.
Banveterinären är anställd av Jordbruksverket och därmed fristående från travsällskapen. Och självklart får inte veterinären spela i loppen under tävlingsdagen, däremot brukar han köpa någon andel i något bolagsspel.
Olle Rydell bor i närheten av Rommebanan och genom jobbet har han också fått ett intresse för travsporten.
- Inte så att jag går på tävlingarna när jag är ledig. Men om jag är ute och promenerar och går förbi banan är det klart att jag stannar till och tittar, säger Olle Rydell.

LARS INGVAR ERIKSSON

Mer läsning

Annons