Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Tibblin gästade Svedens Gård och är tydlig om viktigaste behovet för svensk dressyr

Annons

Under helgen var det öppen träning för Bo Tibblin i det nya ridhuset på Svedens Gård. Arrangör var Falu RS och Svedens PK.
Sex ekipage med hästar i olika åldrar och utbildningsnivåer hade nöjet att få rida under Tibblins argusögon.

Att Bo Tibblin blivit utsedd till årets tränare är inget konstigt. Hans bakgrund och erfarenhet är enorm och när han tar till orda lyssnar alla. Så även nu.
Hans argusögon vägledde klockrent de olika ekipagen till helt fantastiska prestationer. Instruktionen var kristallklar och steg för steg kom spiralen i gång och det riktigt lyste harmoni från både ryttare och häst.
En stor eloge till lyhörda och mycket skickliga ryttare som visade prov på bra grunder, som Tibblin kunde utveckla helt fantastisk bra. Samspelet mellan tränare och elev var påfallande bra. Inte så konstigt att Tibblin gång på gång fick använda orden ”bra” och ”mycket bra”. Alla fick mycket beröm och dessutom en hel del lovord om hästarnas utvecklingsmöjligheter.

Otrolig pedagog
En som riktigt strålade av lycka efter genomförd träning var Anki Brink Lindholm på 5-åriga Arioso efter Rubinrot - Donerhall.
Hur upplevde du träningen?
– Helt fantastiskt bra. Bosse är ju en otroligt bra pedagog med en klartext i instruktionen som direkt leder till rätt resultat. Inte ett onödigt ord, utan kristallklara informationer om varenda liten detalj som behövs.
Både du och hästen fick mycket beröm. Hur känns det nu?
– Du ser väl hur glad jag är. Det här är ju en Grand Prix-häst om det fortsätter falla ut så här bra, säger en rödkindad och glad Anki Brink Lindholm.

Släpp amatörstadiet
DD-sporten fick en kort pratstund med Bo Tibblin.
Vad är viktigast för svensk dressyr just nu?
– Tränarfrågan. Vi har ingen riktig tränarutbildning i Sverige. Kurserna för tränarna i dag är som rena informationskurser utan tillräcklig bredd och kvalitet. Behoven är oerhört mycket större.
Hur skulle det kunna se ut för att täcka behoven?
– Ganska enkelt med till exempel en tvåårig utbildning på Strömsholm eller Flyinge. Det finns en del lärare som skulle kunna täcka upp bra och sedan får man ta in externa speciallärare allt efter behoven. Vi behöver helt enkelt släppa amatörstadiet och bli mer professionella. Vi behöver en riktig tränarutbildning, understryker Bo Tibblin.

Lyfter varje gång
Kerstin Ahlgren från Falu RS åker regelbundet till Bo Tibblin utanför Göteborg på träning med sina hästar. Hon ligger bakom initiativet att få den här öppna träningen för Tibblin och är glad över utfallet med träningen men skulle önskat fullsatta i stället för halvsatta läktare.
– Vi behöver förstå behoven av kvalitet på bredden om vi vill utveckla svensk dressyr vidare och samtidigt få de rätta effekterna här i Dalarna.
– Jag lyfter varje gång jag rider för Bosse. Nu på 7-årige Corleone efter Briar – Bernstein så får jag alltid de närmast liggande målen som är så viktiga att fokusera på. Små men så oerhört viktiga detaljer som bara ett proffs som Bosse kan förmedla.

Lyriska röster
Läktarrösterna var många och lyriska.
– När man ser det här så undrar man ju vad det är för träning man får hemma.
Kanske ligger det i just tränarfrågan? I Dalarna har vi dock ett flertal ambitiösa tränare som gör ett bra jobb.
OLOF ASPELIN

Fakta: Deltagarna på träningen
Deltagarna på den öppna träningen för Bo Tibblin var:
Annica Norén på 4-årige Tiger efter Danone - Urbino.
Anki Brink Lindholm på 5-årige Arioso efter Rubinrot - Donerhall.
Anna Ahlgren på 8-åriga Charmonie efter Regasoni - Bernstein.
Anna Jonasson på 13-årige Pontiac efter Caliber - Gondolier.
Kerstin Ahlgren på 7-årige Corleone efter Briar - Bernstein.
Alexandra Sterner på 16-årige Ben Hur efter Rambo - Valdstern.

Mer läsning

Annons