Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna har lämnat in motion om att avskaffa åldersgräns för funktionärer

Annons

Stephanie Giesecke i Hedemora, som fyllde 70 år i fjol, får dispens att vara överdomare i Avestas tävling kommande helg.
Men sedan är det stopp.
Det har Svenska Ridsportförbundet bestämt.
- Jag är >enormt besviken, säger >Giesecke till DD-sporten.

DD-sporten skrev den 9 december om problematiken i en uppmärksammad artikel.
Dalarna har ett mycket stort behov av överdomare inom ridsporten och Dalarnas Ridsportförbund sökte därför dispens för Stephanie Giesecke som enligt nuvarande bestämmelser inte har rätt att fortsätta som överdomare i år. Det finns en åldersgräns på 70 år för tävlingsfunktionärer.
Svenska Ridsportförbundet var inte villigt att lämna några dispenser.
Bland dalaklubbarna slog det här ner som en bomb. Många ville ha sin överdomare kvar.
Avesta RK, som arrangerar årets första tävling, en regional hopptävling den 24-25 januari, sökte då själva dispens för Giesecke - och med kort varsel blev det klartecken.
Men bara för just den tävlingen. Sedan är det definitivt stopp. Förbundet har nyligen beslutat att inte längre ge några dispenser.
- Jag är enormt besviken, samtidigt som jag är glad för uppbackningen både från klubbar och distriktsförbund, säger Stephanie Giesecke.

Motion inlämnad

Dalarnas Ridsportförbund har nu, genom sin ordförande Eva Bylander i Borlänge, lämnat in en motion om att avskaffa åldersgränsen för tävlingsfunktionärer till Svenska Ridsportförbundets årsstämma som hålls i Uppsala den 31 maj.
Bylander framhåller i motionen ”att som i dag utan urskiljning säga tack och adjö vid fyllda 70 år känns både respektöst, otacksamt och diskriminerande.”
Om motionen inte bifalles, vill Dalarnas Ridsportförbund att dispens ska kunna beviljas för ett år i taget och längst till 75 års ålder för att verka som tävlingsfunktionär på regional nivå och lägre, efter ansökan från det distrikt där funktionären är verksam.

Hoppas

- Nu hoppas jag på ett bra beslut vid stämman i maj, men det känns väldigt långt dit. Jag trivs ju verkligen med de här uppdragen och ser fram emot en fortsättning. Alla trender pekar ju mot höjd pensionsålder och att man skall fortsätta arbeta så länge man kan och vill, säger Stephanie Giesecke till DD-sporten.
Dalarnas Ridsportförbunds motion känns mycket tidsenlig och bra, då både arbetslivet och idrotten är i stort behov av de kunskaper och erfarenheter som finns hos många friska och aktiva eldsjälar i de här åldrarna.

OLOF ASPELIN

Mer läsning

Annons