Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fantastiskt - precis det man längtar efter som tränare”

Annons

Jörgen Westholm är dalatravets kung!
I går på Solvalla visade han åter upp sig på den styva linan. Tillsammans med 3-åriga stoet Annicka vann man årets största lopp för kullen - Svenskt TravOaks.

Jörgen Westholm presenterade en häst i absolut bästa författning och trots en allt annat än enkel inledning av loppet stod man där som segerherrar (och dam) då loppet var till ända.
- Det här var helt fantastiskt. Precis det som man längtar efter som travtränare, summerade Westholm segern som var värd en miljon kronor.
Annicka är inte vilken häst som helst.

Hittades på auktion

Hon är ägd i Dalarna av stall Kullsgården som därmed efter troget hästägande fick en välförtjänt fullträff.
Vidare är Annicka fostrad av Westholm. Han hittade henne på auktion och har sedan dess medvetet matchat henne mot de stora uppgifterna. I går fick man valuta för allt slit.
- Men jag har haft stora förväntningar på henne hela tiden. Vi poängbedömer alla hästar på en auktion. Annicka är den som haft högst poäng av alla jag köpt, fortsatte Westholm.
Det är därmed helt naturligt att man haft förväntningar på henne och även om det har varit en del stolpe och ut under vägen så har det gått bra. En miss var dock att man missade E3-finalen i somras och revanschen med en överlägsen seger i Consolation var föga tröst.
Nu var det dock det viktigaste loppet för året och då var man rustad till tänderna.
Kvalet gick enligt ritningarna. Man vann överlägset och klev efter det fram som något av förhandsfavorit.
- Jag var optimist angående hennes möjligheter. Det har känts bra hela tiden och förberedelserna var helt enligt ritningarna.

Tuff inledning

När loppet väl drog igång var det dock lite som att luften gick ur det hela. Annicka laddades nämligen framåt men fick svar och tvingades till en tuff, alltför (?), inledning innan man efter 600 nådde spetsen.
- Hon kändes så fin när bilen släppte fältet att jag för första gången ville prova henne från start och det var för sent att ändra på det i första sväng. Men det kändes lite surt att behöva inleda i 11-tempo i ett sådant här lopp.
Den här dagen fanns dock inget som kunde stoppa Annicka. In på upploppet hade Örjan Kihlström smygit fram i rygg och gled även ut till anfall, men det var inget som oroade Westholm och Annicka. Den sistnämnda bara trummade på och var i det närmaste överlägsen då linjen skars.
Annicka kunde därmed lägga 1 miljon kronor till sina tidigare 463 000 och har alltså i det närmaste dragit ihop 1,5 miljon er kronor under sin aktiva karriär. Dessutom återstår en hel del, bland annat Breeders-finalen.
Vinnartiden i går var prydliga 13,9a - nytt svenskt rekord.

Felaktigt domslut

Fredrik Linder blev fyra med La Bella Vita, från sämsta tänkbara utgångsläge i form av tolftespår.
Innan start hade Fredrik säkerligen varit jublande glad över en fjärdeplats, men i efterhand när loppet körts känns en fjärdeplats som en förlust - och man förstår Fredriks besvikelse.
Det var nämligen så att bandomarenämnden berövade dalatränaren (han är det fortfarande) en placering. Skillnaden mellan tredjeplatsen och fjärdepriset var 130 000 kronor!
På upploppet galopperade nämligen måltrean Caddie Dream och skulle enligt reglementet varit diskad. Men av någon anledning valde bandomarna att fria. Obegripligt!
Fredrik Linder och ägarna stall Blågul fick hålla till godo med 120 000 kronor.
LARS LINDH

FOTNOT: Knappt hade Jörgen Westholm räknat in segern i Svenskt TravOaks innan han fick ett nytt glädjebesked. I Frankrike hade nämligens hans Pieta Marboula, med Bernard Piton i vagnen, vunnit lopp i La Capella och den segern var värd 70 000 kronor. En helg som Romme-tränaren sent kommer att glömma.

Mer läsning

Annons