Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad och utåtriktad - Åke Persson är en frisk fläkt inom ridpsporten

Annons

För fyra år sedan dök det upp en manlig ryttare, i den övre medelåldern, och många höjde lite förvånat på ögonbrynen och undrade, vem är det här?
Ganska snart visste man att han hette Åke Persson och genuint intresserad av ridsporten och då framförallt i banhoppning.

Öppen, utåtriktad och glad blev han snart mycket populär både som tävlingsryttare men också som en mycket seriös tränare både för ungdomar och vuxna.
Vem är då denna, nyligen fyllda 50-åring?
DD-sporten träffar Åke på Lerbäckens ridsportanläggning där han haft vikariat åt Borlänge RK och samtidigt haft en hel del privatträningar både till klubbar och enskilt.

Vem är du Åke?
- Jag är född och uppvuxen i Västerås. Direkt efter grundskolan jobbade jag på restaurang och är kock i grunden. Sedan körde jag lastbil i pappas åkeri i 10 år innan det var dags att öppna ett café på Rocklunda Ridskola. Nu började en intensiv period som pågick i 18 år då jag jobbade som bagare tidiga morgnar för att sedan driva caféet och sedan på kvällarna har träningsgrupper på ridskolan.
- Under den här tiden kände jag en allt större dragning till ridsporten och önskan att få jobba med hästar och elever. Så när bagarjobbet krävde att jag började klockan två på morgnarna började krafterna sina och det var dags att omforma livet.

Ridit sedan tio

Vad hände?
- Jag började rida när jag var 10 år och nu kände jag att det var det som gällde. Jag red upp till 1,40 meter i banhoppning och har varit distriktsmästare i terränghoppning i Västmanland. Jag är också utbildad C-tränare och kände att jag ville börja om på nytt och nu enbart med fokus på ridsporten. Med släktingar i Dalarna så passade det bra att flytta hit och känna sig för och för första gången få känna hur det är att enbart jobba med hästar på heltid.

Hur har du upplevt den tiden?
- På flera olika sätt. Det har varit både omtumlande och intressant. Tävlingsverksamheten har varit fantastiskt rolig och nu senast i Insjön fick jag min allra bästa 50-års present när jag både vann och blev tvåa med mina hästar i den högsta klassen. Tränarrollen är svårare att beskriva. Här är behoven stora både då det gäller samarbete i olika led men framförallt att säkra kvaliteten i undervisningen. Jag vet att jag är känd för att vara ganska sträng men det är enbart för elevernas bästa både då det gäller grundridningen som själva hoppningen. Här handlar det väldigt mycket om vad både elever och föräldrar har för ambitioner.

Eleverna tycker

Under åren när man talat med Åkes elever så finns det några gemensamma nämnare som är mycket intressanta.
- I början upplever man honom som ganska hård men väldigt tydlig på kraven i både ridningen och hoppningen. Han ger sig inte förrän man klarat uppgiften och då får man också mycket beröm. Man märker att det ger bra resultat även om det tar tid och då blir man glad säger flera av eleverna.
Rent allmänt är Åkes filosofi också intressant och mycket välkommen.
- Det allra viktigaste inom utbildningen är en klarare prioritering och målsättning så alla inblandade vet vad som gäller. Vi behöver också större ödmjukhet och en klarare pedagogisk inriktning mot kvalitetskraven och ge elever och föräldrar klar information vad som gäller för olika nivåer. Vi har mycket kunskap men saknar struktur och samordning i flera led.

Hur ser din framtid ut?
- Jag känner stark tilltro för en fortsatt fin period inom hästnäringen här i Dalarna både då det gäller egna tävlingar och utbildning med olika uppdrag säger en entusiastisk Åke Persson.
Vilken härlig intressant resurs och frisk fläkt säger jag och grattis på 50-årsdagen.
OLOF ASPELIN

Mer läsning

Annons