Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand visar vägen för fälttävlan

Annons

Leksands gröna oval lyste vackert i tidig söndagsmorgon när det var dags att starta uthållighetsprovet i terrängen. Man riktigt kände spänningen och det syntes framförallt på mycket ivriga hästar men också på helfokuserade ryttare.
Fälttävlan är ridsportens formula 1 där det gäller att behärska såväl dressyr som banhoppning och inte minst terrängprovet.

Klass 1 på nivån 0,90 meter hade 29 startande, där DM i för juniorer ingick. I den öppna klassen var det hemmasenioren Åsa Danielsson på Pastell som var i ledning före hemmajunioren Emma Danielsson på Ratima.
Klockan 09.30 gav sig första ekipage ut på den 1655 meter långa banan där optimaltiden var 3,27.
Det är en underbar känsla att se hästarna i sitt rätta element med ryttare som högt och tydligt kommunicerar med sina hästar på olika sätt. Målgången visar ofta stor glädje att ha klarat sig runt banan och publiken är ordentligt med på noterna.

Leksand förebild
Av de 29 startande var hela tolv ekipage från Leksand och i junior-DM med sju startande kom alla från Leksand. Fantastiskt bra jobbat och det syns att både ryttare och hästar är bra skolade.
Åsa Danielsson gjorde en perfekt terräng, liksom Emma Danielsson vilket innebär slutseger för Åsa och en andraplats för Emma som dessutom tog hem JDM-guldet.
Dessutom tog Leksand silver genom Emma Holfve på Argatha och brons genom Sofia Sunnanängs på Twyford. Rena jackpoten i JDM.
Men, varför bara en tävling på hela säsongen? Överdomaren Ammi Troive från Leksand ger sin syn på saken:
– Det är ett fantastiskt stort organisationsjobb som ligger bakom en sån här tävling. Vi har pratat om att kunna göra en till under hösten på identiska banor, men det krävs massor av funktionärer så vi får känna oss fram och se vilken respons vi kan få till ytterligare en tävling.
Det reds även ponnyklasser och här vann Johanna Vangen från Insjön på Limerik en fin seger för Dalarna och till fansens stora jubel.

OLOF ASPELIN

Mer läsning

Annons