Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- men i Dalarna är det en glädjande ökning av antalet tävlingsdagar

Annons

2008 har präglats av många ekonomiska synpunkter ute på tävlingsplatserna. Det har varit en intensiv dialog om vad ryttare och klubbar kan klara för ekonomiska kriterier. >
Det har gällt bensinpriset, anmälningsavgifter, startavgifter, veterinäravgifter, licenspriser för häst och ryttare, med mera.

Det som fördyrar för klubbarna följer ofta med över och drabbar ryttarna. Sammantaget pekar det mesta mot rejäla fördyringar - och lite av en baksmälla har avgiften på 10 kronor per startande ekipage till distriktet upplevts.
- >Ja, det här är bedrövligt, säger Madde Larsson som är tävlingsansvarig i Avesta, som är en av Dalarnas största tävlingsklubbar. >
- Vår 4-dagars sommartävling kostade tidigare 4x500 kronor, alltså 2 000 kronor, till distriktsförbundet. 2008, enligt det nya uttaget på 10 kronor per startande ekipage, blir det med närmare 1 000 starter nästan 8 000 kronor dyrare för oss. Lägger vi samman alla våra tävlingar så blir det ett hårt slag mot klubben och våra ryttare.
- Vi kämpar med näbbar och klor för att få vår verksamhet att gå ihop, både då det gäller anläggningens och ryttarnas utveckling. Vi ser vår arbetsinsats som ett led i att stimulera sporten och dess utveckling utan fördyrande organisation och administration. Det var rena chocken när räkningen kom - och det är många klubbar som tycker likadant.
Vad händer nu?
- Det här har smugit sig på och genom allt jobb vi måste klara dagligen och med tävlingarna så har det här hamnat mellan stolarna. Men nu måste vi göra något inför 2009 - och det brådskar, säger en upprörd Madde Larsson.

Dålig dialog

På distriktsförbundet är man förvånad att 10-kronorsavgiften skulle vara föremål för så mycket synpunkter.
- >Här har det varit väldigt lugnt. Det har inte varit några protester eller reaktioner, bortsett från en enda person som haft invändningar. Tvärt om var det bara positiva synpunkter vid förra vinterns arrangörsträff där det framfördes att ”det var värt varenda krona”.
- >Vi får många samtal och folk som mailar, men i den här frågan har det varit helt lugnt, konstaterar Louise Tysklind, som är konsulent på distriktförbundet.
Hur kom det här beslutet till?
- Genom ett styrelsebeslut hösten 2007. Den 5 december 2007 skickade vi sedan ett brev till alla tävlingsarrangerade klubbar där vi tydligt informerade om förändringen av tävlingsavgiften under 2008. Här framgår tydligt att det är en administrativ avgift som ger distriktet möjlighet att upprätthålla en god kansliservice för våra tävlingsarrangörer, funktionärer och ryttare. >Alla siffror fanns redovisade, liksom den stora anledningen med sänkta bidrag som 1992 var över 200 000 kronor >och nu 50 000 kronor, >informerar Totta Wikström, som är tävlingskonsulent på distriktet.
Med 14 325 starter så blir det drygt 140 000 kronor till distriktet. Kommer några av dom kronorna att gå tillbaka direkt riktade mot sporten?
- >Vi har ju utvecklingsteamet för ungdomar som jag administrerar med många olika aktiviteter, plus att vi kommer att ha en riktad utbildning för lagledare. >
- Men sammantaget har vi en bra ökning både med tävlingsdagar och antal starter och det krävs mycket tid att ge bra service i alla led, menar Wikström.
Hela den här frågeställningen verkar ha sin uppkomst i en >dålig dialog och bristande information, dock inte från distriktsförbundets sida. Här får nog många klubbar tänka till hur den interna dialogen fungerat.

Fingertoppskänsla

Vad har då hoppgrenledaren Stephanie Giesecke för synpunkter ?
- Det primära för mig är att kostnaderna hålls på en sådan nivå att ridsport kan vara en folkets sport. Det får absolut inte bli en uppfattning att det är en rikemanssport, för det är det inte i dag. >
- Jag värnar också om klubbarna att det inte blir för betungade kostnader som gör att de inte klarar av att utvecklas. Många sliter hårt för att få det att gå ihop, så det gäller att alla nivåer samarbetar bra för att i slutänden få fler att ansluta sig till ridsporten och där tas omhand på bästa tänkbara sätt. >
- Det är många ekonomiska krav i samband med en tävling så det gäller att alla nivåer optimerar sina insatser till lägsta möjliga kostnad. Annars finns en stor risk att utvecklingsspiralen stannar av och ekipagen blir kvar på lokal nivå och då blir det dyrare att tävla på regional och nationell nivå. Helt klart krävs en hel del fingertoppskänsla, menar Giesecke.
Årets tävlingsstatistik i Dalarna visar dock en glädjande ökning med 28 dagar jämfört med 2007, så nu återstår bara att se vad som händer 2009.
>OLOF ASPELIN

Mer läsning

Annons