Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt svenskt rekord i Sprintermästaren

Annons

Det blev som väntat inte dalaseger då årets upplaga av SprinterMästaren avgjordes i Halmstad på torsdagskvällen.
Segern gick till Örjan Kihlström och Dust All Over. Via en rykande finish slog man i finalen klorna i konkurrenterna.

Ändå var det här loppet en enda stor dalatriumf.
Det mjukstartade med Jörgen Westholm som i Adrian Chips frånvaro (struken för feber) blev hårt betrodd med sin Quip de Beauvoisin. Man förskansade sig i ledande Santana Ås rygg och där blev man kvar loppet igenom. Närmade sig visserligen den sista biten men någon riktig segerchans hade man inte.
Däremot var andraplatsen och finalbiljetten klar.
Vi hade ytterligare en daladeltagare i form av Latitud och han dök upp i det tredje försöket. Vi säger det direkt. Vi trodde inte på några möjligheter.
Men, tränaren Sölve Bäck, med Insjön som bas han har slagit ur underläge förr och nu gjorde han det igen. Han hade ställt i ordning sin 4-åring på bästa sätt. Skorna åkte av, murphy satt på och formen var toppad.
Thomas Uhrberg fick positiva besked inför loppet och förvaltade chansen på bästa sätt. Ett lopp i ledarens rygg och fritt in på upploppet gav en säker seger. Tiden 1.11,2a var nytt svenskt rekord. Latitud som var föga betrodd gav hela 39,41.
Tränare Bäck som inte är någon duvunge i travvärlden var samlad efter loppet.
– Men jag kunde aldrig drömma om det här, menade han.
– Jag visste att jag hade en bra häst och jag visste att formen satt där men att ändå tro på seger var långsökt.
– Han har dock fått vara frisk i ett par månader och det har grundlagt segern. Vi skall i varje fall komma ihåg att jag länge hade planer på att matcha honom för USA så talangen har jag aldrig misstrott, fortsatte Bäck.
Inför finalen hade man naturligtvis hoppet uppe. Latitud fick förstaspår - drömläge. Han var också så snabb att han kunde nå rygg på spetsande Artistic Ås. I den positionen såg han dunderfin ut. Inför upploppet såg det ut som att dalahästen hade segerchans men när körande Thomas Uhrberg vred ned på Open Stretch blev Latitud överraskad och svarade med galopp. Därmed var en topp tre placering i finalen spolierad. Men ändå var det här ett lopp där vi kommer ihåg Latitud som hästen som fick sitt genombrott. Nu kan han laddas för fortsatta stora uppgifter.
Även den andre daladeltagaren Quip de Beauvoisin diskades i finalen. Han galopperade även han på upploppet för hans del i jakt på en matlapp.
Dust All Over vann finalen på 1.11,4a. Segern var värd 100.000 euro.
LARS LINDH

Mer läsning

Annons