Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och domaren Maarit Ljung vill ha mera framåtridning

Annons

Två klasser ponnyer på lördag på nivån Lätt C:1 och Lätt B:1 och lika många på söndag på nivån Lätt B:1 och Lätt A:1 med många riktigt njutbara utföranden.

I söndagens första klass var det Mikaela Fahlcrantz från Falu RS på Wind Spirit som vann klart med fin-fina 75,52 procent i verkningsgrad. Sexåriga galopphästen går från klarhet till klarhet och Mikaela hoppas att Medelsvår nivå snart är inom räckhåll.
I den högsta klassen var det Smedjebackens Sara Kilström på Tartist som än en gång visade fin stabilitet och vann med 67, 11 procent före Folkärnas Madeleine Nilsson på Milloway Talisman på 66,84.
Här ser det riktigt bra ut och en fin förebild i många fall när det gäller helheten som sits, händer och skänklar.
Och domaren Maarit Ljung har en klar behovsbild.
– Genomgående behövs det mera framåtridning med påskjut bakifrån. Det handlar väldigt mycket om för mycket bromsande händer som försöker forma hästen på nivåer den inte befinner sig på. Det är alltid bättre att bjuda lite extra än att bromsa och ta bort energin och framåtbjudningen.

Skärp kraven

Det är bara att hålla med. Skärp kraven på både tränare och elever för det är i många fall rent slarv och dålig disciplin det handlar om. Kräv träningsdagbok och klara besked från tränarna för här finns massor av kvalitet att hämta.
Det handlar förmodligen mycket mer om rutiner och bra pedagogik än rena kunskaper. Skapa tydliga filer mot klara mål så kommer bredden att ta ett jättelyft inom såväl dressyr, hoppning som fälttävlan.
Här behöver ridsporten helt enkelt bli mer proffsiga – att ordentligt ta vara på alla fina möjligheter.

OLOF ASPELIN

Mer läsning

Annons