Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för projektet där 35 av 70 sökande har antagits

/
  • UPPTAKT 2009. Nu är det dags för Utvecklingsteam Dalarna att påbörja sitt andra år. Här är några av ledarna och deltagarna. Bakre raden från vänster: Louise Tysklind, distriktskonsulent, Eva Johansson från Krafft, Totta Wikström,  tävlingskonsulent, och U

Annons

I söndags var det upptakt för Utvecklingsteam Dalarna, för andra året i rad på Fornby Folkhögskola. >
Det är ett treårigt projekt av Dalarnas Ridsportförbund som vänder sig till ungdomar i åldern 12-21 år. Det gäller talangfulla ponnyryttare, juniorer och unga ryttare. >
Fördelningen sker efter grenarnas storlek; 35 procent för dressyr, 55 för hoppning och 10 för fälttävlan och distans.

Innehållet har en fin heltäckning med två uppsuttna träningar plus två föreläsningar och clinics på teman som fysisk träning, mental träning, kost och hälsa, hästkunskap, ledarskap och teambildning.
Kostnaderna är låga, för nyintagen är avgiften 1 500 kronor och de som får fortsätta 1 000 kronor. Förutom ridträning och föreläsningar ingår då också en teamjacka och ett tävlingsschabrak med texten ”Utvecklingsteam Dalarna”.
Ansvarig för verksamheten är distriktförbundets tävlingskonsulent Totta Wikström som lagt ned ett rejält jobb på såväl uppläggning av alla aktiviteter som uppföljning efter genomförande, där deltagarna skall maila in sina upplevelser till henne efter varje genomförd aktivitet för bedömning.

Har fungerat bra

Hur har du upplevt första året, Totta?
- Vi har klarat alla utlovade aktiviteter, så det känns bra. Svårigheten har varit att lägga en tidplan för hela året med tränarna då det är mycket som skall stämma för dem, till exempel Lotta Schultz som rider i landslaget och ofta tas ut till de stora tävlingarna. Men hon är jätteintresserad av vår satsning och kommer att fullfölja även kommande år. >
- Riktigt roligt är den ambition som många visat genom redovisningen till mig. Den är riktigt bra och mycket intressant läsning för framtida upplägg.

Hur ser du på 2009?
- Riktigt spännande. Nu har vi en hel del rutin från 2008. Intresset för satsningen är rekordstor med drygt 70 sökande, där vi tagit ut 35 >av vilka >50 procent är nytillkomna. Störst omsättning är det inom hoppningen, vilket inte är så konstigt då de också har störst representation.

Mentalt lyft

Alexandra Sterner från Falu RS har tillhört dala-eliten i många år. På sin ståtliga Ben Hur rider hon nu stor häst på nationell toppnivå för unga ryttare i dressyr. Hon går nu in på sitt andra år och vi frågar hur hon upplevt det första?
- Otroligt bra. Det handlar om helheten som projektet bjuder av innehåll, plus den fantastiskt fina service som distriktsförbundet har. För mig har det varit en riktig höjdare, framförallt den mentala träningen har gjort att jag som ryttare fokuserar på ett helt annat sätt plus att jag mellan ridpassen kan visualisera det väsentliga. Jag ser verkligen fram emot 2009, säger en entusiastisk Alexandra Sterner som nu är 20 år.

Fysen kommer

Ulf >Johansson från Leksand, tidigare landslags-man i fälttävlan, föreläste om fysisk träning för ryttare vilket under senare år blivit alltmer efterfrågat. Hans första bild är högaktuell för folket i allmänhet och lydde: ”De som tror att de inte har tid med fysisk träning måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom”.
Verkligen bra, vilket också fortsättningen blev. Här presenterade han en fysprofil för ryttare med en seriös och professionell inriktning.
- Under alla år har det varit stort fokus på våra hästar. Vi kan det mesta om deras behov av skötsel, ridning, mat, täcken, betsel, och så vidare. Men på oss själva som ryttare har vi inte lagt många tankar över våra behov. Ändå är det våra egna fysiska och mentala brister som leder till hästens begränsningar. Det är hög tid att vi nu inser det och gör något åt det.
- Nu kommer ”fysen” slag i slag, för alla börjar inse dess betydelse. I början av 2009 kommer jag att vara en och en halv vecka på Bosön och ta emot ponnyryttare och unga ryttare på landslagsnivå för att gå igenom och lära dem arbeta efter vår fysprofil. Andra länder har kommit igång, så nu gäller det att vi i Sverige tar krafttag. Vi behöver få fram kropps-medvetna ryttare som kan utveckla sina hästar på bästa sätt, säger Ulf Johansson.
Han beskriver ett uppdrag för irländska landslaget i fälttävlan år 2006-07 där helhetsupplägget med riktiga matvanor, ordning och reda i livet och inte minst den fysiska träningen ledde till revolutionerande förvandlingar hos de flesta ryttarna vilket i sin tur höjde prestationerna i de stora sammanhangen på ett helt frapperande sätt.

Årets ungdomsledare

Det blev en hel del priser som delades ut. >
Ett som gällde årets ungdomsledare i Dalarna tilldelades Emma Tysklind från Insjön. Förutom blommor och diplom blir det en resa för vidare utbildning >som ungdomsledare. Här kan man också lägga till den fina service som media får vid de egna tävlingarna med klockren information och snabba resultat med Emma Tysk-lind vid rodret.
Med många synpunkter och intryck från olika håll så är det bara att konstatera att Utvecklingsteam Dalarna är ett projekt >helt rätt i tiden. En stor eloge till Dalarnas Ridsportförbund.
OLOF ASPELIN

Mer läsning

Annons