Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- superrunda av Therese Kax och Cardellow

Annons

När söndagens högsta klass skulle börja i Rättviks stora hall, en 1,30 meter ackumulator/A, var det riktigt intressant att se ryttarna när de stegade banan före start.

Ett mycket spektakulärt smalt jokerhinder med maxhöjd, bollar i äggkoppar och blänkande discokulor i snöklätt ris gjorde att de flesta stegade mot alternativhindret som var en oxer och bara förundrat sneglade på jokern. Man undrade om någon skulle våga att rida jokern för att klara maxpoängen 65.
Sådana här utmaningar är intressanta och ett absolut måste om man vill uppåt. Speciellt om målet är svår klass, 1,45 meter och högre.
Som tredje ekipage ut och den första som provade var Mikael Berggren, Falu RS, på Fiddelin K, vilket gav två stopp och uteslutning.
Therese Kax från Mora på 8-åriga Cardellow imponerade redan i den föregående klassen med en andraplats på nivån 1,20 meter och här väntade man med spänning på vad som komma skulle. Och som dom arbetade. Enkelt och elegant i bra tempo och vägval flöt det ena hindret efter det andra och det såg ut som ett proffs var i arbete. Skulle hon också våga sig på jokern? Helt klart var planen klar och beslutsamheten mot jokern var frapperande och som det är när man tror på sig själv blev språnget och avslutningen hur enkel som helst. En riktig superrunda som också gav en klar seger och tillika meetingpriset.
Någon mer vågade sedan inte utmana jokern.

Vi frågar Therese hur hon upplevde prestationen?
- Så här vill man klara av att rida jämt. Det kändes kanonbra.

Var det din bästa runda någonsin?
- Vi har ju klarat 1,40 meter och det har känts riktigt bra men det här är nog en av de mest optimala prestationerna vi gjort.

Vilken tränare har du och vilka är dina mål?
- Jag tränar för Louise Haaga när hon kommer hit och så åker jag till henne i Skästa regelbundet. Hon vill nu att vi startar i 1,50 meter och själv är jag i alla fall förberedd på 1,45 så vi får väl se hur det blir.
Helt klart pekar det mot svår klass om allt faller ut bra och det vore ju fantastiskt härligt även för Dalarnas vidkommande.

Intressant dag

Lördagen bjöd på fyra klasser och söndagen på tre vilken också blev en mycket intressant dag. Rättviks stora hall ger fantastiska möjligheter och banbyggaren Mikael Larsson från Avesta hade flera kluriga svängar som satte ryttarna på lagomt rejäla prov. När ytorna ökar är det lätt att också tempot och ridvägarna blir slarviga och här blev det en hel del onödiga missar men, också en hel del bevis på bra anpassning.
För framtiden och också Dalarnas vidkommande var det riktigt roligt att se Ann Charlotte Karlsson, Borlänge RS, på storvuxne Rodly och deras härliga utveckling det senaste året. Med lite ytterligare kvickhet i frambenen kan det även här peka mot svår klass. Dagens rundor gav tydliga indikationer och Ann Charlottes ödmjuka inställning ger mycket positiva signaler.

OLOF ASPELIN

Mer läsning

Annons