Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra och Jessica Simms fantasiska framgångar

Annons

För tre år sedan fick Sandra Simm, 18, hopphästen Corette, 11, (e Cortez - Gibraltar ) och här började en karriär som i år har fört ekipaget upp till den absoluta svensktoppen för unga ryttare. Seger i Svår hoppning, placerad i SM, Guld med laget i Nordiska och med en fenomenal seger i Falsterbos final i Kraft Ungdoms Grand Prix.

Dessutom finns i stallet i Uvberget 12-åriga Miss Lorina med placering i SM och Svår klass plus Babusjka, 13, med placeringar i 1,40.
Lillasyster Jessica, 15, är sedan ett år uppe på stor häst och på 11-årige Maxi är nivån 1,40 och klart med SM-kval. Jessica har också Shalon tip toe, 16, som ligger på nivån 1,30.
Systrarnas Simms fantastiska framgångar genom åren på ponny ( även här i svensk toppklass ) och nu stor häst gör att hela familjens upplägg är superintressant. Hur kan man bo i Borlänge och få till det på det här sättet.
DD-sporten besöker familjen på den 24 ha stora hästgården i Uvberget mellan Torsång och Ornäs i Borlänge för att få lite klarhet i frågan. Här träffar vi mamma Carina Häger, pappa Anders, Sandra och Jessica plus deras två snälla vakthundar.

Mamma orsak

Hur började allt det här?
- Det är nog jag som orsakat det här säger Mamma Carina. Jag red själv ponny i ungdomsåren och när Sandra föddes så ville jag att hon skulle få uppleva samma härliga känsla som jag själv gjort. Som 5-åring tog de emot henne i Svärdsjö Ridklubb och sedan var det i gång. Det blev snabbt egen ponny och sedan kom Jessica som fick sin första när hon var fyra och sedan har det rullat på.
- Vi har väl haft uppåt 20 ponnyer under åren säger pappa Anders och med både tur och kunskap fick vi undan för undan toppmaterial som höll svensk toppklass. Men målet var ändå att få över flickorna på stor häst så fort som möjligt för att kunna utvecklas på rätt sätt - Sandra var 15 och Jessica 14.
Ni har nu massor av erfarenhet, vad är hemligheten bakom så här fina framgångar?
- Först och främst att hela familjen vill lägga ned all den tid som behövs och att det blir glädje och harmoni i slutändan. När det gäller ponnymaterialet så måste man vara lite av en detektiv och hela tiden söka via kontakter. När det gäller stor häst är det mera bundet till blodslinjer men även här vara alert vad som finns på marknaden och hos uppfödare säger Anders.

Engagerade tränare

- För oss som rider är det viktigt med engagerade tränare säger Sandra och Jessica nickar instämmande. Det skall kännas att de är intresserade av mig och min häst och att det leder till klara mål mellan passen.
- Jag har som mål att nå juniorlandslaget nästa år tilläger Jessica.
Vilka tränare genom åren har betytt mycket för er?
- Nicklas Johansson, Borlänge, Kristina ”Tusse” Ekman, Avesta, Louise Haaga från Mora, nu med Skästa Gård i Västmanland och nu sedan ett år rider vi för Jump Club med Sylve Söderstrand och Lotta Björe som helt suveräna tränare.
Hur ofta reser ni till deras anläggning i Enköping?
- Under tävlingssäsongen blir det som laddning inför viktiga tävlingar och en del läger. Annars blir det en gång per vecka och vi rider flera av våra hästar varje gång.
Hur fungerar mamma och pappa då?
- Riktigt bra skrattar Sandra och Jessica. Mamma sköter allt organisation och papper medan pappa har blivit riktigt duktig med åren. Han gör bra ifrån sig både vid träningar och tävlingar och finns alltid när vi hoppar fram. Han har en bra blick om något behöver rättas till.

Miljontals kronor

Alla som har hästar vet att det är stora omkostnader förenat med uppstallning, mat, försäkringar, veterinär och resor till träningar och tävlingar.
Vad som är mer diffust är vad ponny och hästmaterialet kostar i anskaffning utan specialupplägg mellan ryttare, ägare och uppfödare.
Vi frågar Anders vad de generella gränserna ligger?
- Det handlar om stora spann, men för ponnyer på absolut toppnivå med internationell potential handlar det om runt en miljon kronor. För häst på ungdomsnivå med samma krav så kan det bli ännu mera. För motsvarande seniornivå finns det nog snart inga gränser för här handlar det om miljontals kronor utan tak.
Har ni någon ekonomisk strategi?
- Vi kämpar så mycket vi kan och förhoppningsvis får vi bra kontakter nu när Sandra och Jessica rider så bra. Här kan det finnas lite bra möjligheter till samarbete.
Det är frapperande att se familjens härliga samspel och med åtta hästar i stallet så förstår man att det fungerar bra. Glädjen och harmonin är slående, men också vilken härlig skärpa de båda systrarna Sandra och Jessica Simm har.
OLOF ASPELIN


Mer läsning

Annons