Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM i augusti blir Ulf Arvidssons sista tävling

Annons

Efter nästan 45 år ute på sjön har kappseglaren Ulf Arvidsson från Falun bestämt sig för att lägga av. Under sin karriär har han bland annat hunnit med att ta junior-VM guld. Hans sista tävling blir SM i augusti.
- Men jag hoppas kunna ställa upp i VM på Gran Canaria, men då behöver jag sponsorer, säger Ulf.

Vid 15 års ålder började Arvidsson med den så kallade OK-jollen där han under tio år skördade stora framgångar. Det var i den här klassen som han lyckades ta sitt guld i junior-VM 1971.
1975 beslutade han sig för att lägga av med seglingen och istället koncentrerade han sig på andra sporter. Bland annat har han genomfört klassikern och en rad Vasalopp. Det blev lite familjesegling också på Östersjön. Tävlandet hade han dock släppt helt
15 år efter beslutet att lägga av gjorde han comeback.
- Det var en handikappad kille som kontaktade mig för han skulle börja segla. En månad efteråt hade jag själv köpt en båt, säger Ulf.

Tävlingsmänniska

Båten var en 2,4mR och han tog genast upp tävlandet igen. Till en början gick det lite knackigt, men sedan började det gå bättre
- Jag är en tävlingsmänniska i grund och botten när det gäller det mesta, säger Ulf som menar på att hans erfarenhet ger honom en fördel.
- Segling är ju en erfarenhetssport. Med åren lär man ju sig att bemästra hårda vindar bland annat.
Tävlingsklassen har utvecklats till en stor internationell kappseglings-klass och de årliga världsmästerskapen lockar upp emot 100 deltagare från tolv till 14 länder. Tyvärr finns inte klassen med på OS-programmet
- Det är ju lite synd. Jag hade gärna ställt upp i ett OS innan jag lägger av.
Istället har han fått koncentrera sig på VM, där han 2004 nådde sitt bästa resultat med en andraplats. I och med det bestämde sig Ulf för att lägga av igen. Han hade tidigt i sin karriär satt upp en målsättning att ta en VM-medalj och sedan lägga av en gång för alla.
Säsongen efter var abstinensen stor och 2006 återupptog han karriären igen och förra året tog han åter en medalj i VM. Valören blev då brons.

Välskött klubb

Ulf representerar Runns segelsällskap och kuriosa är att klubben är Dalarnas äldsta idrottsförening. Den bildades 1891.
- Det är en mycket välskött klubb som har flera duktiga seglare.
Ulf har hjälpt till en del som ledare och utbildare, men han tycker inte att det är något för honom.
- Det är tävlandet som är min grej.
Att en seglare kommer från inlandet är lite speciellt. De flesta håller till ute vid kusterna.
- Folk brukar bli förvånade när man säger att man håller med segling.
Mycket träning på Runns vatten har det blivit och han tycker att det är en bra sjö att träna i.
- Det är ju mycket berg runt omkring och en del öar vilket gör att vindarna blir lite luriga. Jag säger som så att bemästrar man Runns vindar så bemästrar man det mesta.

Sista säsongen

Nu har Ulf bestämt sig att denna säsong blir hans sista som aktiv tävlande. Den sista tävlingen ser ut att bli SM i augusti.
- Där vill jag göra så bra ifrån mig som möjligt.
Förhoppningar på att ställa upp i VM finns också, men det krävs sponsorer till det, vilket han inte har just nu.
- Det blir för dyrt att bekosta allt själv, säger Ulf lite besviket.
Men oavsett hur det blir för Ulf kan han stolt blicka tillbaka på en framgångsrik karriär med en rad SM- och VM-medaljer. Det är få dalaidrottare som kan mäta sig med Ulfs meritförteckning.
DAVID HELLSING

Mer läsning

Annons