Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stod för rekordslakt i GP-finalen

Annons

Josefin Lindkvist fortsätter att imponera. När GP-finalerna med deltagande av större delen av den svenska eliten avgjordes i Eriksdalsbadet stod 15-åringen från Ludvika för rena rekordslakten. Hon slog personliga rekord och därmed också klubbrekord för Ludvika SS varje gång hon hoppade i vattnet.
Och en timme efter det sista finalpasset fick Josefin beskedet om att hon är uttagen till junior-SM som avgörs i Belgrad i slutet av juli.

Frisim är Josefins specialitet och före helgens GP-finaler var hennes och LSS-rekorden de här:
50 meter: 27,64. 100 meter: 1.00,20. 200 meter: 2.13,09. 400 meter: 4.43,09.
Josefin putsade alla fyra. På 50 meter till 27,40, på 100 meter till 59,63, på 200 meter till 2.10,10 och på 400 meter till 4.40,78.
Så egentligen är det väl en dum fråga när man undrar om Josefin var toppad till den här tävlingen.
- Det var jag eftersom tävlingen gällde som uttagning till junior-EM, svarar Josefin
Och vad är hon mest nöjd med?
- Det är nog 100 och 200 meter. Har aldrig tidigare varit under minuten på 100 meter.
I lördagens första försökspass slutade Josefin tia på både 50 meter fritt och 200 meter fritt och missade där finalerna knappt.
Lördagen avslutades med ytterligare ett försökspass och där putsade Josefin rekordet på 100 meter till 59,63. Det räckte till en nionde plats, men efter en strykning fick hon ändå chansen i finalen och där kom hon för andra gången under minuten, nu 59,90.
På 400 meter blev Josefin sexa i försöken när hon noterade 4.41,26. Där blev det en klar finalplats och i finalen putsade hon rekordet igen, nu till 4.40,78.
Med de här tiderna stod det klart att JEM-platsen var säkrad. Josefin är något så ovanligt som duktig på alla frisimsdistanser. Det kan betyda att hon får ett jobbigt JEM-program i Belgrad i juli.
- Just nu vet jag inte alls vad jag får ställa upp i, men några individuella lopp blir det och säkert någon lagkapp också, säger Josefin.
Idag är hon Dalarnas bästa simmare trots att hon är bara 15 år och utvecklingen för henne går hela tiden framåt så räkna med att det blir ännu fler rekord om knappt tre månader i JEM-bassängen i Belgrad.

Vad väntar före JEM?
- Jag skall vara med i SumSim och så blir det junior-SM också, svarar Josefin, som konstaterar att hon aldrig tidigare varit tidsmässigt så nära den svenska senioreliten som vid helgens tävlingar i Eriksdalsbadet.

SVEN-ERIK KARLSSON

Mer läsning

Annons