Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundbornskillen Stefan Olssonhar vunnit fyra turneringar i rad

/
  • OSLAGBAR. Stefan Olsson är snudd på oslagbar för tillfället. Nu är segerraden fyra turneringar lång.foto: jörgen hjerpe
  • OSLAGBAR. Stefan Olsson är snudd på oslagbar för tillfället. Nu är segerraden fyra turneringar lång.foto: jörgen hjerpe

Annons

Stefan Olsson är i det närmaste oslagbar just nu.
I söndags kom hans fjärde raka turneringsseger.
- Det är helt sjukt kul, säger den 21-årige Sundbornskillen som representerar Falu TK.

Stefan Olsson har haft en fantastisk andra halva på 2008. Han inledde med silver i dubbel i Paralympics i par med Peter Wikström.
Efter det har han vunnit fyra raka turneringar, Nottingham (singel), Amsterdam (Masters i singel), italienska Palazzolo (Dubbelmasters) och i söndags vann han en singelturnering i Prag.
- Det flyter på fantastiskt bra just nu, säger 21-åringen som tidigare under sommaren vann lag-VM efter finalseger mot Frankrike.

Vad beror den här utvecklingen på?
- Att det gått så bra beror mycket på min tränare Toni Gustavsson han har gett mej några tips som varit oerhört värdefulla. Sedan har vi kört mer styrka, jag har blivit starkare i axlarna och jag är bättre på att hålla uppe kroppen. Dessutom har jag sedan i juni kört mental träning med Rune Gustavsson. Jag tycker inte själv att jag blivit så speciellt mycket bättre än tidigare. Den stora skillnaden är att jag presterar så bra även på match, säger Olsson där han sitter hemma i tennishallen i Falun efter att han bara för ett par timmar sedan kom tillbaka hem till Falun efter den framgångsrika trippen till Prag.
Det var där i hallen på Lugnet allt började, för 14 år sedan.
- Jag fick upp ögonen för tennis redan som fyraåring när vi var på semester i Spanien. Då såg jag några killar som spelade beachtennis, och det testade jag. Tre år senare, när jag var sju var det prova-på-tennis här i Falun. Och när jag väl börjat spela ville jag inte gå av banan, dom andra spelarna gick och käkade lunch. Men inte jag. Det var ingen tvekan alls. Det var detta som jag ville hålla på med.
Han har testat lite alpint och innebandy, men tennisen har varit hans huvudval hela tiden. Och under de två och ett halvt senaste åren har han spelat som proffs.
- Men det är väldigt tufft att få det att gå runt ekonomiskt. Jag har spelat in 75 000 kronor de två senaste veckorna, och trots det har jag gått back den här säsongen. Det känns lite jobbigt.

Vad har du för sponsorer?
- Rullstolen och prylarna till den har jag sponsrat samt tennisprylarna. Men jag har inga rena penningsponsorer. Jag har tagit ett välbehövligt brejk från tennisen den här veckan, då kommer jag ge mej ut för att jaga sponsorer, säger 21-åringen som har artrogryfosis som innebär att han har svårt att bygga muskler i benen.
- Jag kan gå korta bitar. Men jag orkar inte mer än 100 meter, säger Stefan som efter den här veckans vila kommer att ställa in siktet på Australian Open.
- Det blir första gången för mej. Tävlingen spelas i januari, och de åtta högst rankade spelarna i världen är kvalificerade. I dubbel ska jag spela i par med holländaren Maikel Schiffers, som jag besegrade i Dubbelmastersfinalen för en dryg vecka sedan.

Hur ser utvecklingen i rullstolstennisen ut?
- Under de senaste åren har spelet blivit mer och mer aggressivt. Vi får ju om vi vill använda oss av två studsar, men de flesta spelarna i världstoppen använder bara en studs, och det för att sätta så mycket press som möjligt på motståndaren. För egen del använder jag bara två studs när jag ska försvara mej mot stoppbollar.

Styrkor och svagheter i ditt spel?
- Mitt bästa slag är serven, och dessutom bygger jag mycket av mitt spel på forehanden. Det jag måste förbättra är i första hand stolsåkningen, säger Falu TK:s Stefan Olsson.
MÅRTEN LÅNG

023-475 52
marten.lang@daladem.se

Mer läsning

Annons