Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportlovet - ett härligt äventyr

Annons

Sportlovet drog igång med bästa möjliga förutsättningar. Och i takt med att celciusmätaren sköt i höjden så var det många som tog tillfället i akt att ta för sig av årets varierande utbud.
På Lugnet gjorde 4-åriga Manou Heurgren-Guillemain sitt livs premiäråk på längdskidor. Det gick över all förväntan och lyckan var i det närmaste total.
Fredrik Olofsson - bandyspelare i Falu BS P15 - passade på att sportlovsskoja som målvakt, fast han egentligen är utespelare.

Och djupt därnere i Falu gruvas innandöme någonstans tipsade guiden Malin Wiklund barnen att lukta ordentligt på gruvan. För här fanns dolda O´boy dofter, grillchipsinspirerat eller gammal fiskarom i en salig blandning.
Här mötte de 13, som ingick i den guidade gruppen, Gamla anrika mormor i en annorlunda sagomiljö. För det var henne gamla gruvarbetare förr hälsade med tre rejäla knackningar. Och som tack bjöd hon på koppar - fast inte med svart kaffe i. Utan rejält med kopparmalm istället.

Skrock och sägner med Fet-Mats, Kårebocken och självaste Gruvfrun gjorde den här turen till ett annorlunda äventyr den allra första självande sportlovsdagen.
Idag - tisdag - finns möjligheter att prova på handboll, cheerleadingdans, innebandy, fotboll, pingis och badminton i Lugnets Sporthall.
Bandyplanen och uterinken är andra intressanta alternativa mötesplatser, förutom längdskidåknings anläggningen, förstås. Falu Gruva fortsätter underjord äventyren hela veckan, men kompletterar även med visningar för barn på Gruvhospitalet med programmet: Bland örtmediciner, knivar och kissburkar!

I samarbete med Civilförsvarsförbundet hålls en lekfull lektion för hela familjen under onsdag och torsdag med temat: Hembert, vad ska barn gör när elen går? Hela veckan finns också aktiviteter i Teknikverkstan: Bygg en egen kastmaskin. På Dalarnas Museum ges under sportlovet möjligheter att själv producera egna grafiska bilder i tryckarverkstaden i anslutning till pågående utställningen 3Grafik.

Om det här mot all förmodan inte räcker till kan man åka slalom, dansa eller forska i Världsarvet Faluns arkiv.
Så visst - förutsättningarna finns att ta för sig under sportlovet. Missa inte den chansen!

Staffan Björklund