Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportlovet viktigt för jobben och ekonomin

Det är sportlov och därmed en viktig vecka för turismen i Sverige. De som nu packar bilen för att åka mot pister, stugbyar, stor-städer eller andra destinationer bidrar alla till den snabbast växande näringsgrenen i landet.

För Kristdemokraterna är det självklart att från politiskt håll göra vad vi kan för att underlätta för den svenska besöksnäringen. Den har stor betydelse för Sveriges välstånd och en stor potential att utvecklas. Den skapar arbetstillfällen, ger människor möjlighet till rekreation och ger föräldrar möjlighet att tillbringa mer tid med barnen.

Det är inte bara liftkort och skiduthyrning som utgör turismens effekter för tillväxten. Restauranger, flyg och vandrarhem är bara några exempel som påverkas av människors resande.
Totalt sysselsätter den svenska besöksnäringen 162 300 personer i små och medelstora företag. Den omsätter 264 miljarder kronor och har ett snabbt ökande exportvärde. Bara de 800 liftarna som räknas till skidturismen omsätter 1,1 miljarder kronor. De fraktar 1,8 miljoner skid- och snowboardåkare, varav nästan hälften är under 18 år.

Arbetstillfällena kan bli fler med ännu bättre förutsättningar. I vårt purfärska dokument ”Besök och möten” lägger vi fram en rad förslag som verkar för tillväxt hos turismen, som bidrar till ett hållbart samhälle och som värnar människans värde och behov av avkoppling. Vi tar ett helhetsgrepp om besöksnäringen, och som första politiska parti presenterar vi även en ambitiös politik för kongresser, affärsresor och konferenser – det vi brukar kalla mötesindustrin.

En viktig del i att stimulera tillväxten för turismen är att förenkla momsen. I dag är systemet krångligt, byråkratiskt och missgynnar de mest arbetsintensiva delarna av besöksnäringen. Gränsen mellan vad som har sex procents moms (till exempel sightseeing), 12 procents moms (till exempel hotellrum eller restaurangmat) och 25 procents moms (till exempel guidade turer eller mat i samband med konferens) måste bli begriplig.
Skidorter är ofta beroende av säsongsbunden turism. Här behöver det offentliga ta ansvar för servicenivån när det exempelvis gäller post, apotek, dagligvaruhandel, drivmedel och finansiella tjänster. Från politikens håll bör man också underlätta för orterna så att mötesindustrin kan ha verksamhet året runt genom en bra infrastruktur.
Det är viktigt att det finns en genomtänkt plan för hur turism och mötesindustri utvecklas i ett lokalt hållbart perspektiv. Det är där politik och företag kan mötas, för människornas, ekonomins och miljöns skull.

Penilla Gunther (KD)
Riksdagsledamot
Talesperson för turism och mötesindustri
Birgitta Sacrédeus (KD)
Ledamot i Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel