Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportlovskul på Flosjön

Den första Flois-vickun någonsin är i full rullning. Det strålande vädret har lockat ut Flodaborna på Flosjön för en mängd olika aktiviteter.

– Vi har haft en otrolig tur med vädret, säger Kerstin Adler som grillade korv med Olav Nordén.
Många satt och solade under dagen. Ett 40- till 50-tal personer var på isen i onsdags. En attraktion som lockade många barn var iskarusellen som Olav Nordén har byggt. När alla hjälptes åt och tryckte på så gick det svindlande fort.
– Det är många som har berättat om sådana när de var små. Men ingen vet hur man bygger en sådan. Så jag klurade ett tag innan jag byggde den, säger Olav Nordén, mannen bakom iskarusellen.

Vid curlingbanan instruerade Per Ersson ett tiotal barn i hur man spelar curling. För curlingen var det fina vädret lite för fint, då det blev blött på isen.
– Egentligen går det inte men vi kör ändå. Vi har byggt banan genom att spola och lägga ut band för att markera banan.
– Det kommer nog, om vädret tillåter, att arrangeras en curlingturnering om några veckor. Då kommer etablerade curlinglag att tävla, säger Per Ersson.
Hanna Hindrikes prövade curling för första gången och tog i så mycket att hon tappade balansen de första gångerna. Det tog inte lång tid innan hon fick in tekniken.
– Det är väldigt svårt för stenarna är så tunga. Men det är kul, säger Hanna Hindrikes.

Flois-vickun började i lördags med att Anki Enevoldsen högtidsstalade och en flygshow som använde Flosjön som flygfält. På söndagen fortsatte det med fisketävling.
Under veckan har och är det egna aktiviteter tisdag och torsdag. Måndag, Onsdag och Fredag är curlinginstruktioner och igloobyggen.
På lördag blir det isracing.
– Det är herrar som håller på med veteranisracing och de ville gärna visa upp sig, säger Thomas Dolk.
Dessutom är det fritt fram för de som vill bli Flodamästare i tri-islon, som syftar på triathlon. De tävlande ska åka 500 meter i tre discipliner: skridskor, skidor och spark. Snabbast totalt vinner.

På söndag återupplivas Pikarloppet. Den var populär i Dala-Floda innan TV:n kom berättar Thomas Dolk.
– Det är en sparktävling med tre-hennalag, som jag kallar det. Man får åka en 500 meter och sedan vända så att det blir publikvänligt, säger Thomas Dolk.

På söndag är det också en djurdag då det blir turåkning med hundspann och hästsläde.
Hela byalaget i Syrholen är engagerad i Flois-vicku som arrangeras av Dala-Floda Skating och Dala-Floda Intresseförening. Ica har sponsrat med gratis korv vilket Thomas Dolk är tacksam för.
– Det är mycket lättare än att vi ska stå och sälja. Sen har vi en bössa för driften av isbanan där folk kan skänka pengar, säger Thomas Dolk.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se