Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spottade på publiken

En spottade på åskådarna, flera blev utslängda och några var så berusade att de blev ”lobade” av polisen.
Säkerhetsteamet, som hade svårt att hantera stöket från AIK-klacken i lördags, medger att de skulle ha placerat sig mellan bortaklack och publik tidigare.
– Vi borde ha stått där i förväg, säger Sven-Åke Petters.

Annons

Flera personer fick under lördagen bevittna AIK:s inte helt rumsrena beteende i Tegera Arena.
En kvinna, som skulle se matchen med sin brorson och 8-årige son, hörde AIK-klacken ropa könsord och såg dem spotta på publiken. ”Poliserna stod och gömde sig och vakterna betraktade eländet på tryggt avstånd”, skriver kvinnan i en insändare.

En annan läsare observerade att AIK:arna ”skakade stängslet och några försökte till och med slita ner takplåtar från läktargången bakom klackinhägnaden”.
Sven-Åke Petters, säkerhetsansvarig för Tegera Arena, är medveten om ordningsbristerna.
– Vi observerade det där med spottningen, vi har kameraövervakning, och den personen blev utkastad. Därefter fick ordningsvaktchefen i uppgift att se till att ha folk mellan läktaren och klacken. Men vi borde ha stått där i förväg, medger han.

Säkerhetsteamet har en hytt, varifrån de koordinerar polis och säkerhetsvakter, men Petters förklarar att det inte är helt lätt att kommunicera inne i arenan.
– Jag hade direktkontakt med både polis och vakter från hytten, men det kan uppstå fördröjningar i kommunikationen. Det går inte att ringa inne i arenan när det är mycket folk, och det är svårt att använda radio när det är stimmigt.

Under kvällen fick de av­hysa 14 personer, varav sju blev omhändertagna enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer).
– Det var AIK-falangen från Dalarna som var klart värst. De skulle hävda sig, det var mycket fylla, stöddigheter och gapighet. Men vi rensade upp. Vi jobbar för att det ska vara trevligt att gå på hockey, och beklagar om någon kände obehag.
För närvarande är det bara ett provisoriskt staket som åtskiljer bortaklack och publik, och för att i möjligaste mån undvika att publiken råkar ut för liknande otrevligheter i framtiden, kommer man att sätta upp ett bättre skydd däremellan.
En firma ska besöka Tegera Arena under veckan, men det är inte troligt att staketet är färdigt redan till nästa hemmamatch.

– Vi ska ha dit ordentliga grejer som står fastare. Det som står där nu är något vi fick krafsa ihop till premiären. Men det är inga garantier för att de håller fasen på sig!

Louise Sundström/DT