Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spred kunskap om stroke på torget

Lagom till världsstrokedagen dök Måns Nilsson, komiker, upp på Stora torget för att testa hur väl Faluborna känner till symtomen på stroke.

Nationella strokekampanjen startade 2011 på initiativ av Sveriges Kommuner och Landsting och är nu inne i sitt sista stadium där komikern Måns Nilsson, känd från Anders & Måns, har anlitats för att sprida kunskap genom humor.
– Jag vill hjälpa till att sprida denna livsviktiga information. Så är det också med humor. När människor har munnen öppen medan de skrattar då kan man kasta ner information, säger Måns Nilsson.
Personer som befinner sig i närheten intervjuas och materialet klipps sedan till en film som sprids via sociala medier. Sammanlagt åker kampanjen till sex städer och nu var det dags för Falun. Intervjuer gjordes även med Dalaprofiler, exempelvis rallystjärnan Jennie-Lee Hermansson.
Förväntan på Falubornas kunskap var stor. På Strokekampanjens hemsida finns en topplista som baseras på antalet personer som gjort testet procentuellt räknat till antalet invånare i länet. Dalarna låg vid Måns test på andra plats. Tidigare har kampanjen varit i Stockholm och Växjö.
– De var riktigt duktiga i Växjö, men jag har en stark tro på att Falun kommer att leverera stor kunskap, säger Måns innan intervjuerna.

Måns själv hade inte så stor kunskap om symtomen innan projektet satte i gång utan hade som många andra ett hum om hur det kan se ut. Ett vanligt misstag är att vifta bort en strokedrabbad som någon som är kraftigt berusad, eftersom symtomen ofta kan liknas vid en fylla. Målet är att alla nu ska få fylla på sin kunskapsbank. I hans egen närhet finns det kompisar vars föräldrar råkat ut för en stroke.
– När jag var yngre då kändes allt sådant här så långt borta. I dag har döden blivit mer påtaglig och därför måste man vara beredd på att agera, säger Måns.
Det som skedde var att Måns AKUT-testar personer på staden genom att han går igenom symtomen för stroke. Det man kollar efter är Ansikte, kan personen le? Kroppsdelar, kan personen höja båda armarna? Uttal, kan personen säga en mening utan att sluddra? Slutligen Tid, agera snabbt.
– Varje minut räknas! Det gäller att agera snabbt och ringa 112 så fort man märker att någonting är galet, säger Måns.

Simon Lundberg
simon.lundberg@daladem.se