Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Springer hinder eller 5 000 meter i friidrotts-SM

David Andersson är besviken på sitt orientering-VM.
Men redan i helgen är det dags för ett nytt mästerskap; SM i friidrott:
– Jag springer antingen 5000 meter eller 3000 meter hinder, säger Malungs-löparen.

I helgen jagade Malungs David Andersson medalj vid orienterings-VM i norska Trondheim.
Och i lördagens medeldistansfinal hade han guldchans i mer än halva loppet, men han gjorde en lite miss just innan varvning, och sedan tappade han 40 sekunder på att han kom fel väg in vid den snitsling som gjorts in mot varvningen:
– Och det var omöjligt att ta in; det var för enkel orientering för det. Det var den lättaste medeldistansbana jag sprungit i ett mästerskap. Det är klart att det kändes bittert, och jag är väldigt besviken på mitt mästerskap. Men det var första gången jag varit på ett mästerskap och känt att jag kunde ha tagit guld. Tidigare har jag känt att om jag gjort ett topplopp så kan det räcka till medalj, säger totalvinnaren i elitklassen i O-ringen som nu närmast i orienteringssammanhang laddar för dubbla SM-helger.
Men redan i helgen kommer han att tävla i SM. Och det i friidrott på Lugnet i Falun:
– Att jag väljer att springa SM beror helt på att det går just på hemmaplan. Det ska bli kul att testa på, säger Andersson som är anmäld på både 3000 hinder och 5000 meter.
– Men jag kommer bara att springa en av distanserna. Och det lutar åt att det blir hinder.

Har du testat att springa hinder någon gång?
– Jag var uppe på Lugnet och testade tidigare i somras, men jag är inte säker på om jag sprang över herr- eller damhinder (herrarnas hinder är 91,4 cm och damernas 76,2 cm). Men jag kan säga så mycket som att min teknik blev grymt mycket bättre för varje varv jag sprang. Sedan måste jag nog testa på vattengraven någon gång innan det är dags, säger Andersson som har ”en liten ömhet i en slämsäck på hälen”, men räknar med att det blir start i helgen.
David Andersson är en vass löpare även utan karta i händerna, och 3000 meter utan hinder har han sprungit på 8,33.
– Men det var tre år sedan, i hinderloppet räknar jag med att kunna göra en tid på mellan 9,15 och 9,30, säger Malungslöparen som i friidrottssammanhang representerar Hässelby.
Anderssons sambo, även hon VM-löpare i orientering, Lena Eliasson är anmäld på 5000 och 10000 meter i SM.

MÅRTEN LÅNG

023-475 28
marten.lang@daladem.se