Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSAB-chefen döms till fängelse

Nyhammars bruk slöt sponsorsavtal med ban-racingföraren Tomas Engström.
SSAB Tunnplåt betalade.
Det upplägget tänktes ut av SSAB:s verksamhets-chef för Band och Plåt.

Han döms i Falu tingsrätt till fängelse i 1 år och sex månaders för grov trolöshet mot huvudman och försök till grov trolöshet mot huvudman.
Den nu 57-årige chefens intresse och för motorsport och vänskap med Tomas Engström framstår som drivkraften till att han förmått företrädare för Nyhammars bruk att utställa helt eller delvis osanna fakturor till SSAB, attestera och låta SSAB betala.
Tingsrätten konstaterar att SSAB åsamkats skada med 6 310 000 kronor.
Han anställdes av SSAB Tunnplåt som chef för Valsning och Beläggning och blev senare verksamhetschef för enheten Band och Plåt. Han slutade på egen begäran hösten 2008.

De falska fakturorna har betalats under tiden december 2005 till augusti 2008.
Han har dikterat för Nyhammars Bruk hur fakturorna ska formuleras. Ett exempel:
Tillverkning och montage av två skorstenspipor på bredbandsverket SSAB Borlänge, Arbete med avgaskylning - 950 000 kronor. Texten är oriktig.
Fakturan avsåg bonus om 300 000 kronor för skorstensrenovering och 650000 kronor till Nyhammars Bruk att användas till sponsring Engström Motorsport.

Enligt 57-åringen var bonusar inget ovanligt och betalades ut om arbetet var snabbt och väl utfört.
Under hans tid i SSAB Borlänge nedbringades antalet underleverantörer och serviceavtal till Nyhammars Bruk och Bäckström Mekaniska. Oriktiga fakturor belastar emellertid enbart Nyhammars Bruk.
Det rör sig om fem felaktiga fakturor.
Den 14 augusti 2008 fakturerade Nyhammars bruk SSAB Tunnplåt 1500000 kronor för eftersläpning av timdebitering. Texten var oriktig och avsåg bidrag till Nyhammars bruk för att användas till sponsring av Engströms Motorsport.
Tingsrätten konstaterar att han utformat texten och bestämt vart pengarna skulle gå.
Den fakturan godtogs inte av SSAB Tunnplåt och ledde till inventering av tidigare fakturor och att trolösheten uppdagades.
57-åringen nekar till brott. Han anser inte att han skadat SSAB och att fakturorna har utfärdats på affärsmässiga grunder.

Tingsrätten finner att SSAB Tunnplåt inte haft rutiner att betala ut bonusar och all dokumentation om det saknas. 57-åringens förklaring till penningflödet av den anledningen avfärdas.
Tingsrätten finner det troligt att det är hans motorintresset som förmått honom att trixa med fakturorna och att det skett med uppsåt.

Straffvärdet för grov trolöshet är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Tingsrätten bestämmer att straffet ska stanna vid fängelse i 1 år och sex månader. Förmildrande anses att han gjort brotten utan personlig vinning och att de inneburit skada för hans fortsatta yrkesliv. Dessutom är det nu fem år sedan brotten begicks.
Han ska betala skadestånd till SSAB EMEA med 6 310 0000 kronor jämte ränta från augusti 2008.
Han skall också betala SSAB:s rättegångskostnader på 100 000 kronor.

Hans Dahlqvist