Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSAB svindlat på 7,5 miljoner - i dag ställs chef inför rätta

Hos kunden reagerade facket över att företagets reklam fanns på en sportstjärnas bil. Men lugnades med att SSAB betalade. Vilket ingen där visste.

Förklaringen visade sig vara att en i dag 56-årig chef vid SSAB mot falska fakturor låtit betala ut 7,5 miljoner till kundföretaget.

I dag börjar en fem dagar lång rättegång där 56-åringen ställs inför rätta för grov trolöshet mot huvudman och försök till sådant. för att ha låtit SSAB betala ut 7 460 000 kronor mot falska fakturor och godkänt utbetalning av ytterligare 1,5 miljoner som dock stoppades.
Misstankarna gällde från början 15 miljoner, men åtalet har stannat vid hälften av summan. Chefen nekar:
– Jag har aldrig haft någon vinning av detta och kan plocka fram hur många karaktärsvittnen som helst, säger han i ett förhör 22 november 2010.

Det kan inte heller påvisas att 56-åringen haft någon egen vinning av utbetalningarna. De har gått in i kundföretagets verksamhet och till stor del använts till sponsring av den nämnda sportstjärnan.
Det bör kanske nämnas att det inte finns några misstankar mot denne. Han har tacksamt upplåtit reklamutrymme när han erbjudits ersättning för detta.
Det står dock klart att de fakturor pengarna betalats ut som betalning för varit falska.
Den åtalade 56-åringen hävdar visserligen att pengarna varit sådant som ”kompensation” eller ”bonus” men de har inte motsvarat vad de angetts vara ersättning för.

Dessutom medger utställaren av fakturorna, kundföretagets chef, att de fakturor han sänt varit medvetet oriktiga men att han fått order om hur de skulle utfärdas av den nu åtalade förre SSAB-chefen.
Han var själv inledningsvis misstänkt men valde att lägga korten på bordet och slapp åtal. Han beskriver det som en lättnad när allt avslöjades.

Brotten avslöjades 2008 då också den sista fakturan stoppades i tid.
56-åringen fick sparken men vidhåller sitt nekande.
I en personutredning berättar han hur han försökt få nya jobb men stoppats av SSAB.
– Min ekonomi är slagen i spillror, säger han till utredaren.
I dag har han kanske sista möjligheten att förklara sitt agerande.


Gubb Jan Stigson