Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: Rektorer, att ni inte släpper in oss i skolorna är ett demokratiproblem

SSU Dalarna har kontaktat alla gymnasieskolor i hela distriktet inför vår höstkampanj och inte fått ett enda svar. Inte ens ett. Detta leder till ett djupt demokratiskt problem i den svenska skolan, skriver Berfin Altun, ordförande SSU Dalarna.

Det är odemokratiskt, oroväckande och fel. Jag pratar såklart om skolbesöken på högstadie- och gymnasieskolor runt om i Dalarna. Där har vi ett stort demokratiskt problem och en snedfördelning. Alla skolor runt om i hela landet har till uppgift att bilda och skola elever inför kommande utbildningar, arbetsliv och att få möjlighet att utvecklas som individ i ett samhälle. Den svenska skolan är det främsta vapnet vi har idag för att krossa fördomar, förbereda unga inför framtiden och att bilda. Elever tillbringar större delen av totalt 12 år med att gå i skolan.

LÄS OCKSÅ: Sundberg: SSU kan förbättra mycket

Där, i skolan, vill SSU vara för att prata om en jämlik skola för alla oavsett hudfärg, etnicitet, kön eller sexualitet. Vi vill prata med ungdomarna om fackliga frågor - därför att de i sitt kommande arbetsliv inte ska bli utnyttjade av arbetsgivaren och för att kunna ställa krav. Vi vill prata om segregation och rasism, varför det finns och hur vi kan bekämpa detta. Vi vill också prata om feminism, hur patriarkatet påverkar unga tjejer och sedan hela livet ut. Att det inte är okej att man blir sexuellt trakasserad eller våldtagen. Ja, detta är bara några frågor vi vill prata med eleverna om. Men tyvärr får vi inte chansen.

LÄS OCKSÅ: SSU: Nazister är ett samhällsproblem - ett problem som måste lösas

Varför då när detta är så viktigt? Jo, därför att det är rektorerna på skolorna som bestämmer om vi får komma på skolbesök eller inte. SSU Dalarna har kontaktat alla gymnasieskolor i hela distriktet inför vår höstkampanj och inte fått ett enda svar. Inte ens ett. Detta leder till ett djupt demokratiskt problem i den svenska skolan då vi på andra sidan har Svenskt Näringsliv som får en stor plats. Det resulterar i en snedvridning. Det handlar om UF-företagande, där elever ska starta och avveckla företag och där Svenskt Näringsliv får verka och tala. Man anordnar tävlingar och får otroligt mycket publicitet. Samtidigt som varken ungdomsförbunden eller facket kommer in. Undantaget vid valår, vart fjärde år. Det räcker inte för oss.

LÄS OCKSÅ: Berfin ny SSU-ordförande i Dalarna

Vi är djupt oroade och bekymrade över denna utveckling. När rasismen får allt djupare fäste i vårt samhälle måste vi vara där och visa vägen för en värld full av solidaritet och mångfald.

Kära rektorer - det är när man är rädd som man förlorar. Var inte rädd för att bjuda in oss, vi vill diskutera och prata med era elever. När högerextremismen visar sitt ansikte kommer vi vara först att visa att det är fel. Vi kommer vara först med att återberätta historien och visa en annan väg. Kära rektorer - släpp in oss på era skolor och ge oss en chans. För framtidens skull.

Berfin Altun, ordförande SSU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel