Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stå på er Löfven och Wallström!

Det är glädjande att Löfvenregeringen håller fast vid avsikten att erkänna staten Palestina – trots att kritiken haglat från de borgerliga partierna och även från Israels regering. Efter utrikesnämndens möte lät de borgerliga partiledarna både ilskna och arroganta. På sätt och vis kan det verka märkligt att oppositionens företrädare är så kritiska, för i själva sakfrågan är de ense: Moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna ställer tydligt upp på idén om en tvåstatslösning. Det oppositionen bråkar om är tidpunkten (för tidigt) och sättet det genomförd på.

Men det är naturligtvis något annat som lyser igenom i motståndet. De är rädda för att ett svenskt erkännande av Palestina i omvärldens ögon framstår som ett ställningstagande för den palestinska sidan. Problemet är bara att ett ställningstagande för fred och för hävdande av folkrätt och mänskliga rättigheter automatiskt innebär hård kritik av Israels agerande: ockupation, illegala bosättningar, icke-proportionerliga krigshandlingar. I allt väsentligt är Israel den långt starkare parten i denna konflikt och också den part som utnyttjar sitt militära överläge.

Utrikesminister Margot Wallström har verkligen rätt när hon säger att ett erkännande av Palestina inte kommer för tidigt, utan snarare alltför sent. Ett erkännande av Palestina innebär att de båda parterna blir litet mer jämlika, vilket sannolikt ökar utsikterna till att en fredsprocess kan komma igång.

Flera ledande folkrättsexperter har hävdat att ett erkännande av Palestina är befogat och berättigat. De främsta argumenten för det är att Palestina idag skulle ha haft en fungerande statsbildning om det inte varit för den israeliska ockupationen samt att Israel inte kränks folkrättsligt av ett sådant erkännande.

Så stå på er, Wallström och Löfven! I den här frågan är jag rätt säker på att ni har en stor majoritet av de egna väljarna bakom er och troligen också en majoritet av svenska folket.

Göran Greider

Utlyft citat: ”Margot Wallström har verkligen rätt när hon säger att ett erkännande av Palestina inte kommer för tidigt, utan snarare alltför sent.”